El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha intercedit davant el Ministeri d'Indústria a favor de la planta que la química Solvay té a Martorell i li ha demanat que reconsideri la seva decisió d'excloure-la de l'actual contracte elèctric per als anys 2015 i 2016.

En concret, Puig es va dirigir al ministre d'Indústria, José Manuel Soria, i al secretari d'Estat d'Energia, Alberto Nadal, el passat 24 d'agost per demanar "sensibilitat" a l'hora d'abordar la situació de la fàbrica Inovyn (la nova Solvay), segons un comunicat del departament d'Empresa.

Els sindicats d'Inovyn-Solvay han alertat que els desacords entre la direcció de l'empresa i el Ministeri d'Indústria posen en perill els llocs de treball de la fàbrica de Martorell, que dóna feina a unes 500 persones.

La Generalitat ha explicat al ministeri que l'exclusió d'Inovyn del mecanisme d'interrompibilitat del sistema elèctric, argumentant l'incompliment d'alguns compromisos, "perjudica greument la competitivitat de la planta en un sector molt globalitzat".

Felip Puig va recordar que "l'empresa ha demostrat que els incompliments registrats són imputables a tercers, mentre que Inovyn ha complert amb tots els requisits exigits per Red Eléctrica de España (REE)".

La Generalitat apunta que, si el ministeri no canvia d'opinió, l'empresa química no podrà ser proveïdora del servei de interrompibilitat durant 2015 i 2016, precisament el període en que la matriu mundial d'Inovyn està distribuint les seves inversions productives per al futur, la qual cosa perjudicarà la planta de Martorell, que pot perdre aquestes injeccions de recursos.

La interrompibilitat és una eina de gestió de la demanda que aporta flexibilitat i resposta ràpida davant situacions de desequilibri entre generació i demanda. El servei s'activa en resposta a una ordre de reducció de potència donada per Xarxa Elèctrica als grans consumidors que siguin proveïdors d'aquest servei, principalment, la gran indústria.

El departament d'Empresa i Ocupació assegura que durà a terme "totes les accions que estiguin al seu abast" per acompanyar la firma, reconduir la situació i analitzar possibles alternatives