Els treballadors de Solvay es manifesten contra l'exclusió de la subhasta del contracte elèctric

Empresa, sindicats, Ajuntament i Generalitat demanen al Ministeri d'Indústria que rectifiqui

27.08.2015 | 17:36
Els treballadors de la planta s´han manifestat.

Els treballadors de la química Inovyn-Solvay de Martorell (Baix Llobregat) s'han manifestat davant la fàbrica per denunciar que el Ministeri d'Indústria hagi exclòs l'empresa de la subhasta del contracte elèctric per al 2016. La plantilla té el suport de l'empresa, dels sindicats, de l'Ajuntament de Martorell i de la Generalitat, que veuen injustificada la decisió del Ministeri. Tots els actors demanen una rectificació per no posar en risc la viabilitat de la planta. Sense opció a aquesta subhasta, la viabilitat de la planta no està garantida i adverteixen que això pot posar en risc uns 500 llocs de treball directes i uns 2.000 d'indirectes. La subhasta del contracte elèctric serà aquest dilluns.

Els grans consumidors d'energia elèctrica s'afavoreixen d'importants descomptes que el Ministeri d'Indústria atorga anualment per subhasta. El dret a participar-hi se'l guanyen les empreses en un seguit de controls que fa Red Elèctrica (REE) i ara, a Solvay, s'aurien detectat un seguit d'imcompliments que els deixaria fora d'aquest contracte.

Empresa, treballadors, Ajuntament i Generalitat asseguren que aquests incompliments "són
imputables a tercers" i és per això que reclamen al Ministeri que reconsideri la seva decisió abans de dilluns, quan s'adjudiquen els contractes elèctrics als grans consumidors per al pròxim any.

Els treballadors senten perillar "molt seriosament" els llocs de treball, ja que "l'exclusió per part del Ministeri d'Indústria de l'actual contracte elèctric que ens permet seguir sent competitius ens situa davant d'aquest perill real". La fàbrica de Martorell va obrir el 1972 i actualment dóna feina a 500 treballadors i d'ells depenen uns altres 2.000 llocs de treball indirectes.

L'alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha fet costat als treballadors durant la protestat i ha assegurat que l'exclusió de la planta del contracte elèctric "perjudica greument la competitivitat de la planta en un sector molt globalitzat" i titlla la decisió de "totalment desproporcionada i exagerada".

Per la seva banda, el president del comitè d'empresa, Jordi Calvo, detalla que la situació és "molt delicada" perquè la resolució del Ministeri ha arribat en ple estiu: "Hem fet un recurs a corre-cuita i tenim poc marge de maniobra". El secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, assegura que no permetran "una actitud que posi en qüestió l'activitat econòmica".

En aquest sentit, el mateix conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, demanava aquest dimecres al Ministeri d'Indústria "sensibilitat" per abordar la situació de la planta davant el greu perjudici que pot suposar l'exclusió del contracte elèctric.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema