Mig miler de treballadors, gairebé tota la plantilla d'Inovyn (l'antiga Solvay), es van concentrar ahir davant les instal·lacions de l'empresa per exigir al ministeri d'Indústria que reconsideri la seva exclusió del contracte d'interrompibilitat elèctrica. Aquesta sanció, si es confirma, posa en risc el futur de la planta, segons ja van avançar els sindicats aquesta setmana i ahir va admetre l'empresa en un comunicat.

Els treballadors reclamen que s'habiliti l'empresa a participar en la subhasta elèctrica de 90 megawatts que tindrà lloc dilluns que ve, a l'espera que es resolgui el recurs que ha presentat l'empresa contra la inhabilitació, segons va explicar el president del comitè d'empresa, Jordi Calvo.

Inovyn ha estat exclosa d'aquesta subhasta i de l'anomenat contracte d'interrompibilitat durant el 2015 i el 2016. Aquest contracte preveu uns pagaments compensatoris per part de Red Eléctrica de España (que gestiona les línies d'alta tensió) a grans consumidors d'energia a canvi que redueixin el consum elèctric amb avisos de poca antelació en moments d'alta demanda.

A més, segons va confirmar l'empresa s'han de retornar les quantitats que ha rebut per aquest concepte durant aquest any.

Segons explica l'empresa, la sanció es fonamenta en "unes suposades diferències en la quantitat d'energia subministrada a la xarxa general per la instal·lació de cogeneració d'un tercer, l'empresa Cofely, a Martorell, durant una sèrie de proves realitzades els mesos de febrer i març d'aquest any (abans de la constitució d'Inovyn i mentre la planta era propietat de Solvay)". El comunicat afegeix que "Inovyn rebutja fermament els arguments de la resolució i està convençuda que ha complert amb totes les obligacions establertes en el contracte i que la resolució és injustificada". En el comunicat, l'empresa sentencia que després de presentar recurs, "de confirmar-se, la resolució tindria greus conseqüències financeres per a la futura viabilitat de la planta de Martorell".