Els arrossaires del delta de l'Ebre estan conscienciats per afrontar una nova tardor complicada per l'avanç del cargol poma. La reducció de les mesures agroambientals pel sector arrossaire permetrà, enguany, avançar l'assecament dels camps per combatre, esperen, amb més efectivitat, la plaga del cargol maçana. Fins ara, s'obligava a tenir els camps inundats fins al 31 de gener per contribuir a mantenir la biodiversitat i el desenvolupament sostenible del Delta.

El cargol poma, però, ha obligat el sector a prioritzar la lluita contra la plaga i avançar l'assecament tres mesos. "Quan acabem la sega, arreglarem el camp, tractarem amb saponines i esperem que entre final d'octubre i principi de setembre es pugui tancar l'aigua a tot el Delta", ha el responsable del sector de l'arròs al sindicat Unió de Pagesos (UP), Dani Forcadell.

Amb aquesta mesura, i descartada la salinització dels camps, l'assecament s'allargarà pràcticament mig any fins que s'hagi de sembrar els camps. L'afectació del cargol és pràcticament total a les 9.500 hectàrees de l'hemidelta esquerre i, malgrat que han incrementat els sabotatges i els focus a la part dreta, encara són controlables en poques parcel·les.

"El problema és molt greu i estem conscienciats que hem d'estar units per combatre la plaga", va assegurar Forcadell, que espera que "ara sí" el govern de l'Estat també disposi recursos per actuar al riu. "Fa dos anys que sentim la mateixa cançó i esperem que ara vagi de debò. Fa anys que haurien d'haver actuat perquè per molt que fem a l'arrossar si contínuament tenim focus al riu entrarà als camps", ha raonat.

Aquestes actuacions arriben pocs abans dies de començar una nova campanya de la collita d'arròs que podria ser de molt bona qualitat gràcies a una calor "moderada" en la recta final de la campanya que ajuda a madurar a poc a poc.