Solvay no participarà finalment en la subhasta de contracte elèctric

Sense opció de participar-hi, la viabilitat de la planta no està garantida i perillen uns 500 llocs de treball directes

31.08.2015 | 17:02

La química Inovyn-Solvay de Martorell (Baix Llobregat) no participarà finalment en la subhasta del contracte elèctric per al 2016 d'aquest dilluns a la tarda, tal com ha confirmat la companyia a l'ACN, després que el Ministeri d'Indústria hagi rebutjat el recurs que l'empresa va presentar per no quedar-se fora de les adjudicacions. Sense opció de participar-hi, la viabilitat de la planta no està garantida i poden perillar uns 500 llocs de treball directes i uns 2.000 d'indirectes. El president del comitè d'empresa, Jordi Calvo, afirma que estan a l'"espera que es posicioni el comitè executiu d'Inovyn; en funció del que decideixi, tenim un full de ruta que tirarem cap a un cantó o cap a l'altre".

Després que s'hagi confirmat que Inovyn-Solvay no podrà participar en la subhasta del contracte elèctric per al 2016, el futur de la planta de Martorell es troba a l'expectativa dels moviments que en pugin garantir la viabilitat. Calvo ha explicat a l'ACN que el comitè d'empresa es va reunir a la fàbrica divendres passat amb caràcter d'urgència quan van conèixer la resolució negativa del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme.

La plantilla es posicionarà en funció de la decisió del comitè executiu de Solvay (Comex), ja que de moment han actuat de forma conjunta a l'hora de demanar al ministeri que rectifiqués i deixés participar l'empresa en la subhasta. La companyia es posicionarà en les properes hores, han informat fonts de l'empresa a l'ACN.

Amb l'exclusió de la subhasta en què s'adjudiquen els contractes elèctrics als grans consumidors per a l'any que ve, la plantilla sent perillar "molt seriosament" els llocs de treball. Així ho van denunciar els treballador en una mobilització dijous passat, amb el suport de l'empresa, sindicats, l'Ajuntament de Martorell i la Generalitat.

El Ministeri d'Indústria atorga anualment per subhasta descomptes als grans consumidors d'energia elèctrica. El dret a participar-hi, se'l guanyen les empreses en un seguit de controls que fa Red Elèctrica (REE) i, a Solvay, s'hi haurien detectat un seguit d'incompliments que els han deixat fora d'aquest contracte. Empresa, treballadors, ajuntament i Generalitat asseguren que aquests incompliments "són imputables a tercers" i per això van reclamar al ministeri que reconsiderés la decisió.

Sobre la possible pèrdua de llocs de treball, la plantilla va denunciar la setmana passada que "l'exclusió per part del Ministeri d'Indústria de l'actual contracte elèctric, que ens permet seguir sent competitius, ens situa davant d'aquest perill real". La fàbrica de Martorell va obrir el 1972 i actualment dóna feina a 500 treballadors i, d'aquests, en depenen uns altres 2.000 d'indirectes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema