El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, va explicar ahir al Senat que la planta d'Inovyn-Solvay de Martorell ha quedat fora de les subhastes d'interrompibilitat perquè entre febrer i març va incomplir "sistemàticament" les ordres d'interrompre el consum elèctric.

En resposta a una pregunta del senador José Montilla, de l'Entesa Catalana de Progrés, Soria va dir que fins a tres peticions d'interrupció formulades per l'operador del sistema, Red Eléctrica de España (REE), van ser incomplertes pels responsables de la planta, situada a Martorell, malgrat que la instal·lació havia rebut 23,6 milions d'euros en pagaments per interrompibilitat per a l'exercici 2014.

Els pagaments per interrompibilitat bonifiquen les plantes industrials que estan disposades a desconnectar-se del sistema elèctric en cas de necessitat.

Soria va subratllar que les empreses que opten a aquests pagaments accepten "absolutament totes" les condicions i obligacions que això implica, per això, va afegir, "s'ha de preguntar directament als responsables" de la planta per què les van incomplir.

L'empresa va presentar un recurs en contra de la seva exclusió de la subhasta que va ser rebutjat pel ministeri.

El titular d'Indústria es va mostrar convençut "al cent per cent" que Montilla, que va ocupar també aquesta cartera ministerial, "mai hauria pres una decisió il·legal" tenint informes de l'Advocacia de l'Estat.

Soria va precisar, a més, que algunes interpretacions jurídiques optaven per negar a totes les empreses del grup la possibilitat de presentar-se a les subhastes d'interrompibilitat per al 2016, que s'estan celebrant durant aquesta setmana.

Això no obstant, va dir, el govern ha acollit la interpretació més favorable per a l'empresa.