Els empleats estatals rebran un altre 25% de la paga extra "d'aquí a unes setmanes"

El govern demana al Consell d'Estat un dictamen sobre la viabilitat per sol·licitar un crèdit de 252 milions

05.09.2015 | 00:00
La vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ahir

Els funcionaris de l'estat rebran "en les pròximes setmanes" un altre 25% de la paga extra suspesa el 2012, després d'aprovar el govern central la sol·licitud d'un crèdit extraordinari de 252 milions d'euros que garanteixi aquesta devolució, que serà abonada en una nòmina separada.
El Consell de Ministres va donar també ahir el vistiplau a la recuperació del cinquè dia de lliure disposició, també anomenats "moscosos", que faltava per tornar a aquest col·lectiu, i la restitució dels permisos particulars per antiguitat, els "canosos".
Al fil d'aquestes iniciatives posades en marxa pel govern, el president de la central sindical CSI-F, Miguel Borra, va demanar, en roda de premsa, que es retorni als empleats públics la totalitat de la paga extra, no només el 25%, i, a més, que es faci amb rang de llei bàsica, perquè "obligui" totes les administracions públiques: central, autonòmica i local.
Borra va subratllar la importància que la mesura tingui caràcter de norma bàsica, perquè, així, "obligui" totes les administracions públiques i, a tall d'exemple, va recordar que Andalusia i Castella-la Manxa no han tornat encara el primer pagament del 25%, efectuat al gener. De fet, Borra va avançar que, si no es tramita com a llei bàsica, instarà les autonomies que "facin el pas i compleixin", i també va recalcar que els funcionaris no poden ser "moneda de canvi" en un escenari electoral.
La responsable socialista d'Administracions Públiques, Susana Sumelzo, va denunciar el "nou insult" d'un govern "incapaç, prepotent i agonitzant", que utilitza electoralment els empleats públics. Sumelzo va expressar la seva sorpresa perquè "a última hora" es torni a aquest col·lectiu el dia lliure, "que també se'ls va prendre de manera injusta mitjançant decret". Per a la dirigent socialista, encara és més "cínic" apel·lar a la recuperació econòmica i "treure profit" de la situació i de l'evolució del dèficit públic per tornar aquesta part de l'extra.
En concret, la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va argumentar que la devolució de la paga extra es pot fer perquè l'evolució del dèficit de l'Estat ha estat molt positiva, ja que s'ha reduït prop del 16% fins al juliol, a causa, fonamentalment, d'una recaptació més gran.
El Consell de Ministres va sol·licitar ahir al Consell d'Estat un dictamen d'urgència perquè es pugui concedir aquest crèdit, que permet, en concret, el pagament del 26,23% de les quantitats no percebudes en l'extra de fa tres anys. La vicepresidenta va explicar que, previsiblement, la setmana que ve s'aprovarà el Decret llei, que permet la concessió d'aquest crèdit perquè la devolució es faci de forma immediata "a la primera nòmina que pugui redactar", després de la seva entrada en vigor.
"Es retornarà mitjançant una nòmina separada", va dir ahir Sáenz de Santamaría, que va recordar que, cada administració, en el seu àmbit, tenint en compte la seva situació econòmica i financera, podrà aprovar dins de l'exercici 2015, i per una sola vegada, una retribució de caràcter extraordinari, l'import de la qual serà equivalent a 48 dies.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema