Es diu Relay i és l'últim fitxatge de diversos hotels de Silicon Valley, que utilitzen el petit robot per entregar menjar, dentifrici, tovalloles i altres objectes a les habitacions dels clients. "Tenim els nostres robots desplegats a l'hotel Aloft de Cupertino, a l'Aloft Silicon Valley, al Crown Plaza de Milpitas i al Holiday Inn Express de Redwood City", va explicar Adrián Canoso, cofundador de Savioke, l'empresa que va desenvolupar el robot, d'estructura compacta i uns 90 centímetres d'alçada.

Canoso va explicar que el "punt fort" de Relay és la seva habilitat per "navegar en ambients complexos". És a dir, és capaç de circular a la sala principal de l'hotel, pujar a l'ascensor i caminar pels passadissos sense ensopegar amb els clients, maletes o altres objectes.

El "treball" de Relay comença quan un client truca a recepció per demanar un servei d'habitacions. En aquest moment, el recepcionista obre el compartiment situat a la part frontal del robot, introdueix els objectes que ha demanat el client i tecleja el número d'habitació.

Relay, que activa el botó de l'ascensor via remota, truca al telèfon de l'habitació quan arriba al seu destí. La tapa posterior s'obre immediatament quan el client obre la porta perquè retiri els objectes.

Un cop finalitzat el treball, Relay pregunta al client si està content amb el seu servei mitjançant un missatge a la pantalla posterior i obre i tanca els ulls i realitza un petit ball amb sons electrònics quan l'hoste pressiona el botó de cinc estrelles per expressar la seva satisfacció. Els robots, que van debutar a l'hostaleria fa menys d'un any, han realitzat ja 5.000 entregues i han recorregut més de 1.000 quilòmetres.

El cofundador de Savioke assegura que ell i el seu equip van passar molt de temps pensant en el disseny de Relay. "Assumim que quan un hoste obre la porta mai ha vist un robot i vam passar molt de temps assegurant-nos que aquests primers moments són agradables i que els clients saben com utilitzar el robot", va afirmar.

Canoso i el seu equip van optar, intencionadament, per no convertir Relay en humanoide, com es coneix els robots amb aparença humana. "Quan un robot s'assembla a una persona un espera més d'ell. Tendim a pensar que és molt intel·ligent i que pot parlar i fer moltes coses", va explicar.

"Vam dissenyar un robot agradable, amb presència amistosa, i incloem ulls perquè la gent sàpiga que és conscient de l'ambient que l'envolta, però no volem crear falses expectatives", va dir.

Va recordar que existeix la percepció que els robots substituiran les persones i les deixaran sense llocs de treball i va destacar que com més humana és la seva aparença més aprensió pot existir en aquest sentit.

"Aquest robot no eliminarà llocs de treball. La seva única missió és la d'ajudar la gent que treballa en els hotels a millorar el servei al client en lloc de caminar corrent pels passadissos per lliurar pasta de dents o una tovallola", va insistir.

El cofundandor de Savioke va assenyalar que les entregues en els hotels poden trigar fins a mitja hora, temps que pot reduir a la meitat quan s'utilitza Relay.

Clients contents

"Això implica que els clients estan més contents i els hotels aconsegueixen millors crítiques dels hostes, la qual cosa és molt important", va destacar Canoso, que considera que el sector de l'hostaleria ofereix una gran oportunitat per a robots com el seu.

A l'avantguarda del "servei robòtic" hi ha l'hotel Henn-na, que va obrir les portes el juliol a la ciutat japonesa de Nagasaki i té diversos robots a la recepció, inclòs un amb aparença de dinosaure. L'hotel japonès disposa també d'un vehicle robòtic per al transport d'equipatges, grums-robot que poden oferir informació bàsica, com el menú de l'esmorzar, i portes a les habitacions que s'obren mitjançant l'escaneig facial.