La Comissió Europea (CE) va proposar ahir ajudar amb 500 milions d'euros el sector agroalimentari afectat per la crisi, en particular els ramaders lactis, a través d'un conjunt de mesures que es podran començar a aplicar "amb caràcter immediat".

"Aquesta resposta demostra que la CE assumeix molt seriosament la seva responsabilitat cap als agricultors i que està preparada per donar-los suport amb els fons apropiats", va dir el vicepresident de la Comissió Europea per a l'Ocupació, Jyrki Katainen, que ahir va reemplaçar al Consell extraordinari d'Agricultura el titular del ram, Phil Hogan, hospitalitzat.

L'Executiu comunitari reconeix les dificultats que travessa el sector i centra la seva resposta en tres àmbits: resoldre les dificultats de liquiditat que afronten els pagesos; estabilitzar els mercats i millorar el funcionament de la cadena alimentària, ha indicat la CE en un comunicat.

"Aquest paquet permetrà l'ús de 500 milions d'euros de fons de la UE que s'utilitzaran per beneficiar els agricultors amb caràcter immediat. Es tracta d'una resposta forta i decisiva", considera Katainen. La CE proposarà que la part més important del paquet de mesures es destini a tots els estats membres, a través d'ajudes per donar suport al sector lacti.

"A l'hora de determinar la distribució de l'ajuda, ens assegurem que sigui repartida i orientada de manera justa i que resulti efectiva, prestant especial atenció als Estats membres i els agricultors més afectats", indica la CE.