Els preus han baixat tres dècimes aquest agost en relació amb el mes de juliol i han fixat una inflació del -0,1%, cinc dècimes menys que el mes de juliol i un índex que suposa recuperar l'escenari d'IPC negatiu que es va abandonar a Catalunya el passat mes d'abril després de sis mesos seguits d'inflació negativa, segons ha publicat l'Institut d'Estadística espanyol. La caiguda dels preus de les gasolines i de la factura elèctrica han estat els factors decisius que han impulsat de nou a la baixa la inflació anual. En el conjunt de l'estat espanyol els preus a l'agost han baixat en tres dècimes i la inflació anual s'ha situat en el -0,4%, cinc dècimes per sota de la registrada el mes anterior.

L'escenari d'inflació negativa es recupera a l'economia catalana aquest mes d'agost després d'abandonar-lo el passat mes d'abril, quan va tancar un període de sis mesos seguits d'inflació en negatiu.

La inflació anual registrada aquest mes d'agost del -0,1% se situa cinc dècimes per sota de la registrada el mes de juliol que va ser del 0,4% en positiu.

Les cistelles de preus que han influït de manera decisiva en la recuperació del signe negatiu de la inflació aquest mes d'agost han estat la del transport (gasolines i lubricants) i l'habitatge, que inclou la factura elèctrica.

Els preus de la cistella de transport han registrat un taxa anual del -5,5%, cosa que suposa dos punts menys que la taxa del 3,5% que es va registrar al juliol. Aquest comportament s'ha donat perquè els preus de les gasolines i els lubricants han baixat més aquest mes d'agost que el 2014.

En relació amb la cistella de l'habitatge, la factura de l'electricitat a la baixa d'aquest mes d'agost, davant l'increment que va registrar a l'agost del 2014, ha influït a situar la taxa anual d'aquest sector en el -1,4%, 1,5 punts per sota del 0,1% que es va registrar al juliol.

Tot i aquests comportaments a la baixa de les cistelles de transport i habitatge, el component que recull els aliments frescos i les begudes no alcohòliques ha pujat preus situant la taxa anual a Catalunya en el 2,5%, set dècimes per sobre de la registrada al juliol. En aquest cas, han estat l'oli, les llegums i les verdures fresques les que han influït a la pujada de preus.

0,7% d'inflació subjacent

La inflació subjacent, la que no té en compte els preus energètics ni els aliments no elaborats, s'ha situat a l'agost en l'estat espanyol en el 0,7% en positiu, una dècima menys que la taxa registrada al juliol.

En el conjunt de l'estat espanyol els van caure tres dècimes i van situar la inflació anual en el -0,4%, cinc dècimes per sota del juliol i com Catalunya recupera l'escenari d'inflació negativa que en aquest cas va abandonar el passat mes de maig, un mes després que ho havia fet l'economia catalana.

Les dades de la inflació que ha facilitat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE) coincideixen amb les dades avançades que aquest mateix organisme va publicar el 28 d'agost passat.

Barcelona

En relació amb les demarcacions catalanes, les comarques de Barcelona van veure com els preus van baixar a l'agost en tres dècimes i van situar la inflació anual en el 0%, cinc dècimes per sota de la taxa registrada al mes de juliol. Barcelona va abandonar la inflació negativa el passat mes d'abril i és l'única demarcació catalana que s'ha salvat de situar l'IPC en negatiu.

Girona

A Girona els preus van caure a l'agost de quatre dècimes i la taxa d'inflació anual es va situar en el -0,5%, cinc dècimes per sota de la registrada al juliol que va ser del 0%. Aquest retorn a un escenari d'IPC en negatiu no el vivia l'economia gironina des del passat mes de maig quan va tancar el mes amb el -0,1%.

Lleida

En relació amb Lleida, els preus van caure en quatre dècimes i la inflació anual es va situar en el -0,4%, cinc dècimes menys que la registrada al juliol que va ser del 0,1% en sentit positiu. Aquest retorn a un escenari d'IPC en negatiu no el vivia l'economia lleidatana des del passat mes de maig quan va tancar el mes amb el -0,2%.

Tarragona

Finalment, a Tarragona els preus van caure en cinc dècimes a l'agost i van deixar la inflació negativa en el 0,5%, cinc dècimes per sota de l'IPC del juliol que va ser del 0%. En el cas de Tarragona, les taxes d'inflació negativa o situades en el 0% no han abandonat l'economia tarragonina des de l'abril de l'any passat quan va ser l'última vegada que van registrar una taxa anual d'inflació positiva del 0,3%.