Els preus baixen tres dècimes a l'agost i fan tornar la inflació anual a taxes negatives

La caiguda del cost de les gasolines i de la factura elèctrica a ple estiu han influït en el retrocés de l'IPC

12.09.2015 | 00:00
La caiguda dels preus de les gasolines i de la factura elèctrica impulsen a la baixa la inflació anual

L'escenari d'inflació negativa es va recuperar a l'economia catalana el mes d'agost passat després d'abandonar-lo el mes d'abril, quan va tancar un període de sis mesos seguits d'inflació en negatiu.
La inflació anual registrada aquest mes d'agost del -0,1 % se situa cinc dècimes per sota de la registrada el mes de juliol, que va ser del 0,4 % en positiu.
Les cistelles de preus que han influït de manera decisiva en la recuperació del signe negatiu de la inflació aquest mes d'agost han estat la del transport (gasolines i lubricants) i l'habitatge, que inclou la factura elèctrica.
Els preus de la cistella de transport han registrat un taxa anual del -5,5 %, la qual cosa suposa dos punts menys que la taxa del 3,5 % que es va registrar al juliol. Aquest comportament succeït perquè els preus de les gasolines i els lubricants han baixat més aquest mes d'agost que el 2014.
En relació amb la cistella de l'habitatge, la factura de l'electricitat a la baixa d'aquest mes d'agost, davant l'increment que va registrar l'agost del 2014, ha influït a situar la taxa anual d'aquest sector en el -1,4 %, 1,5 punts per sota del 0,1% que es va registrar al juliol.
Tot i aquests comportaments a la baixa de les cistelles de transport i habitatge, el component que recull els aliments frescos i les begudes no alcohòliques ha pujat preus situant la taxa anual a Catalunya en el 2,5 %, set dècimes per sobre de la registrada al juliol. En aquest cas, han estat l'oli, els llegums i les verdures fresques els productes alimentaris que han influït en la pujada de preus.

0,7 % d'inflació subjacent
La inflació subjacent, la que no té en compte els preus energètics ni el dels aliments no elaborats, s'ha situat a l'agost a l'Estat espanyol en el 0,7 % en positiu, una dècima menys que la taxa registrada al juliol.
En el conjunt de l'estat espanyol els preus van caure tres dècimes durant el mateix període i van situar la inflació anual en el -0,4 %, cinc dècimes per sota del juliol. Així doncs, l'estat recupera, com Catalunya, l'escenari d'inflació negativa que en aquest cas va abandonar el mes de maig passat, un mes després del que ho havia fet l'economia catalana, que va canviar a l'abril.
Les dades de la inflació que va facilitar ahir l'Institut Nacional d'Estadística (INE) coincideixen amb les dades avançades que aquest mateix organisme va publicar el 28 d'agost passat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema