El síndic de greuges va presentar ahir un informe on proposa la retirada de l'Índex de Referència de Préstecs Hipotecaris (IRPH) com a índex de referència, alhora que reclama més transparència a les entitats bancàries i denuncia la seva mala praxi en aquest camp.

En roda de premsa, el síndic de greuges, Rafael Ribó, va remarcar el desequilibri existent entre les parts que intervenen en la contractació dels productes financers o bancaris, ja sigui per "la impossibilitat real" de negociar les condicions o pel tecnicisme del llenguatge utilitzat per descriure aquests productes. A més, va reclamar més transparència en la informació de les entitats bancàries, que va dir que "ha de ser més ajustada a la realitat del producte" i no ha d'induir les persones a subscriure condicions que o "no existeixen" o "només responen parcialment i de manera esbiaixada a les seves característiques".

En aquest sentit, Ribó va lamentar que la publicitat dels bancs defineixi l'IRPH com a "estable", quan no ho és, o que s'anunciï que pot ser avantatjós per al client en relació amb l'euríbor, quan l'IRPH no ha estat mai per sota d'aquest índex de referència.

"Els organismes que supervisen el sector bancari han de garantir la defensa dels drets dels ciutadans", va afirmar Ribó, que va demanar al Banc d'Espanya que retiri l'Índex de Referència de Préstecs Hipotecaris de les entitats com a tipus oficial, i va mostrar dubtes "raonables" sobre la legalitat de l'IRPH com a índex de referència.