El govern central va autoritzar ahir la presentació d'un recurs al Tribunal Constitucional contra el decret llei que reforma la llei catalana de comerç, perquè entén que entra en conflicte amb la normativa de la UE en prohibir l'establiment d'equipaments comercials fora de zones urbanes.

L'acord sol·licita al president Rajoy la interposició de recurs d'inconstitucionalitat contra el Decret llei de la Generalitat 7/2014, de 23 de desembre, pel qual es deroguen la lletra b) de l'apartat 3 i el segon paràgraf de l'apartat 4 de l'article 9 del Decret-llei 1/2009, de 22 de desembre, d'ordenació dels equipaments comercials. El recurs té el dictamen favorable i preceptiu del Consell d'Estat.

El govern considera que la norma catalana impedeix que existeixin establiments comercials fora de la trama urbana consolidada, vulnerant allò disposat, amb caràcter bàsic, a la Llei d'Ordenació del Comerç Minorista i a la Llei de Lliure Accés a les Activitats de Serveis i el seu Exercici, prohibició que a més és contrària al dret comunitari. L'executiu recalca que ja ha defensat l'aplicació d'aquests principis davant lleis de comerç similars d'altres comunitats autònomes. A més, l'ens considera que l'instrument normatiu elegit, un decret llei, no és apropiat perquè, atès que el seu ús, segons l'article 64 de l'Estatut, ha de ser excepcional i justificar-se per una necessitat extraordinària i urgent, en aquest cas no es compleixen les condicions requerides.