Rècord històric de matriculats a la formació agrària professional

Els 14 centres d'Agricultura han registrat un augment del 6 % d'alumnes en relació amb el curs passat, amb 831 persones

26.09.2015 | 07:53
El conseller d´Agricultura en l´acte d´obertura oficial del curs acadèmic 2015-2016 a Tàrrega

Les 14 escoles i centres de capacitació agrària del Departament d'Agricultura han assolit aquest curs 2015-2016 els 831 alumnes matriculats, xifra que representa un 6 % més que el curs passat i el nombre més alt d'alumnes en cicles de formació professionals assolit mai a la xarxa d'escoles agràries. Aquesta dada "és un reflex de la consolidació de la xarxa d'escoles agràries com a referents en la formació del sector agroalimentari" i, a la vegada, "també posa de manifest l'augment de l'interès dels joves per desenvolupar la seva vida professional en aquest sector", segons el conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, que va presidir a Tàrrega l'acte d'obertura oficial del nou curs acadèmic.
El Servei de Formació Agrària del Departament d'Agricultura gestiona el programa de formació agrària, que es desenvolupa a través de les escoles agràries, amb l'objectiu de capacitar professionalment els joves per a la seva incorporació al sector agroalimentari i de contribuir a l'actualització dels coneixements i a la formació permanent dels professionals del sector agroalimentari. El Departament disposa d'una xarxa de 14 escoles i centres especialitzats -a la demarcació n'hi ha una a Monells, a l'Empordà, i a Santa Coloma de Farners- disposen de docents professionals i qualificats amb experiència, instal·lacions i equipaments adequats i en constant renovació, i amb la col·laboració d'empreses del sector per a les pràctiques.
Un aspecte molt destacat del curs 2015-2016 és que el Departament d'Agricultura opta per promoure la formació més orientada a les necessitats de les empreses. Per això i davant la necessitat de personal qualificat que té la indústria agroalimentària, que és la primera indústria de Catalunya, s'inicia a l'Escola Agrària de l'Empordà un cicle superior de processos i qualitat en la indústria agroalimentària en modalitat dual. Agricultura també ofereix un cicle nou aquest curs adreçat al sector agrari, un grau superior de paisatgisme i medi rural amb una adaptació curricular per introduir-hi la ramaderia productiva.
També s'han consolidat el cicle superior de ramaderia i assistència en sanitat animal en modalitat dual que es va iniciar l'any passat i que ha tingut amb una molt forta demanda d'alumnes d'arreu de l'estat espanyol. Concretament, tres de cada 4 demandes no es van poder atendre i el més important és que ha tingut molt bona acollida a les empreses del sector, segons el departament.
Un altre fet destacable és l'increment de joves del món urbà o joves del món rural que no tenen tradició agrària que s'han matriculat al cicle de formació professional de grau mitjà de producció agropecuària que es fa a l'ECA de Tàrrega i que està organitzat per les necessitats de flexibilitat que necessiten aquest col·lectiu.
Fins al moment, el nombre d'alumnes totals matriculats al conjunt de les escoles agràries de Catalunya és de 83. En concret, són 443 els alumnes matriculats en cicles formatius de grau mitjà oferts i 338, en els de grau superior. Pel que fa a les places ofertes a les escoles en els diferents cicles formatius, hi ha un grau d'ocupació del 95,13 %. És una ocupació lleugerament superior a la dels anys anteriors, si tenim en compte l'increment en formació contínua o altres activitats de l'escola, que fan que més de 8.000 professionals o futurs professionals agraris es formin durant el proper any.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema