Malgrat les crítiques del papa Francesc que parlen d'una economia injusta i de la primacia dels guanys, els executius de financers esperen amb ganes la seva arribada a Nova York la setmana vinent. Alguns veuen les millors qualitats dels seus líders en el cap espiritual dels 1.200 milions de catòlics del món..., i fins i tot tenen l'esperança de poder fer-lo canviar d'opinió només una miqueta.

"Ha deixat molt clar que té particular afinitat pels oprimits i els menys afortunats", va dir Ken Langone, inversor multimilionari que va cofundar Home Depot Inc. i va donar 200 milions de dòlars a l'escola de medicina de la Universitat de Nova York. "Nova York, per a mi, és la ciutat que mostra filantropia i la voluntat de cuidar els altres més que cap altra localitat. I crec que ell hi veurà això", va assegurar.

Quan el 24 de setembre Francesc presideixi l'oració sota l'immaculat sostre de la catedral de Sant Patrici en la seva primera visita oficial a Nova York, Langone, que és membre del consell d'administració, serà entre el públic. També hi seran presents el màxim responsable executiu de Bank of America, Brian Moynihan, i el CEO de First Data Corp Frank Bisignano, qui va aportar 175 milions de dòlars per a la restauració de la històrica església.

El Papa, que ha criticat el "capitalisme salvatge", no és l'únic que es fa sentir. La desigualtat s'ha convertit en motiu d'un acalorat debat polític als Estats Units i l'especulació en el mercat hipotecari va contribuir a desencadenar la recessió més llarga des de la Gran Depressió. Els bancs més grans, que van haver de ser rescatats pel govern durant la crisi financera del 2008, des de llavors han pagat més de 100.000 milions de dòlars en multes i conciliacions per una llarga sèrie de transgressions.

En una encíclica sobre el canvi climàtic, Francesc va demanar que es regulin les pràctiques financeres especulatives i es limiti el "poder absolut" del sistema financer, que, segons va dir, provocaria més crisi. Va criticar "l'economia de l'exclusió i la desi- gualtat", i aquest mateix mes va enviar un missatge a una conferència de la Coalició per a un Capitalisme Incloent que tenia lloc a Londres.

Les crítiques del papa Francesc no han dissuadit els executius de Wall Street de lloar el seu lideratge, humilitat i rigor intel·lectual abans del primer viatge de l'argentí als Estats Units. Alguns diuen que els principals finançadors comparteixen molts dels seus ideals, així com el seu estil de conducció de masses.

Comparació amb el pontífex

"Quan un mira els grans dirigents empresarials de Wall Street, veu que mostren molts dels mateixos atributs que té el Papa", va dir John Studzinski, vicepresident de la firma de capital risc Blackstone Group LP, que forma part del directori de la St. Patrick's Cathedral Landmark Foundation. "Tenen conviccions molt clares i fortes, opinions fermes sobre el lideratge; no poden ser manipulats; són molt tossuts i tenaços, però, al mateix temps, saben escoltar i tendeixen a envoltar-se de bones persones", va afegir.