El fabricant automobilístic alemany Volkswagen es va desplomar ahir, altre cop, a la borsa, ja que ha caigut en dues jornades el 36,5%, després de veure's obligat a revisar a la baixa el seu objectiu de benefici per al 2015 per l'escàndol de manipulació d'emissions contaminants en vehicles amb motor dièsel als EUA.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va instar Volkswagen a mostrar transparència absoluta i aclarir-ho tot al més aviat possible. A més, el govern alemany ha creat una comissió dins del ministeri de Transports per investigar un escàndol que també ha arribat a Brussel·les, on els reguladors de la Unió Europea es reuniran amb les autoritats nacionals "molt aviat" per veure com gestionar-ho. Itàlia i França, per la seva banda, han iniciat les seves pròpies investigacions, i el govern francès també ha demanat una investigació europea.

D'aquesta manera augmenta la pressió perquè dimiteixi el president del grup Volkswagen, Martin Winterkorn, el contracte del qual expira a final del 2016, tot i que havia estat perllongat recentment fins al desembre del 2018. Winterkorn es va disculpar en una declaració per vídeo de dos minuts i mig, i va prometre "una explicació transparent i ràpida" i "tornar a fer-ho bé". El diari alemany Tagesspiegel va informar que Winterkorn, de 68 anys, serà substituït divendres pel president de Porsche, Matthias Müller, en la reunió que mantindrà el consell de supervisió de la companyia, que va refusar fer cap comentari.

Volkswagen crearà unes provisions de 6.500 milions d'euros en el tercer trimestre, que a més podria haver d'augmentar i que l'han obligat a revisar a la baixa els seus pronòstics de benefici.

El nombre de vehicles afectats ascendeix a onze milions a tot el món, i són els que tenen un motor del tipus EA 189. Alguns models que inclouen aquest motor són, per exemple, el Golf, Jetta, Passat o Beetle de VW i l'Audi A3. Només en els motors de Volkswagen del tipus EA 189 es produeix una desviació notable entre els resultats de les proves i de l'ús real a la carretera, va assegurar l'empresa alemanya en un comunicat.

Volkswagen, que el 2014 va tenir un benefici d'11.000 milions d'euros, va caure ahir al tancament de la negociació a la borsa de Frankfurt el 19,8%, fins a 106 euros. L'escàndol de Volkswagen va arrossegar també en borsa altres companyies del sector automobilístic europeu. Així, a Frankfurt, BMW va perdre el 6%, fins a 79,32 euros, i Daimler va cedir el 7%, fins a 66,25 euros. A París, Renault va baixar 7,1%, fins a 66,55 euros, i Peugeot ho va fer el 8,8%, fins a 13,86 euros.