El nou Piketty posa els paradisos fiscals en el punt de mira

El jove economista procedent de Berkeley denuncia en el seu darrer llibre que els paradisos fiscals oculten 6,7 bilions d'euros, xifra que representa el 8 per cent de la riquesa financera neta del món

27.09.2015 | 07:41
Gabriel Zucman carrega contra la xacra dels paradisos fiscals

Amb un petit llibre que té un aire amb el best-seller de Piketty El capital al segle XXI, Gabriel Zucman, un economista de 28 anys i cara de nen de la Universitat de Califòrnia-Berkeley, dóna el seu propi cop al capitalisme mundial. El seu objectiu: els paradisos fiscals, que, segons diu, oculten 6,7 bilions d'euros, aproximadament el 8 per cent de la riquesa financera neta del món.
Amb el seu llibre La riquesa oculta de les nacions, Zucman se situa com el Piketty d'aquest any, economista l'obra del qual va renovar el debat sobre la desigualtat l'any passat. Tots dos títols fan al·lusió a clàssics de l'economia -un de Karl Marx i l'altre d'Adam Smith-, i el nou llibre s'assembla en la portada al de Piketty. També porta el nom de l'economista francès a la tapa, no una vegada, sinó dues. Piketty, que va apadrinar el doctorat de Zucman, també en va escriure el pròleg.
La riquesa oculta de les nacions capitalitza la temporada política nord-americana, i arriba a les llibreries en el moment just en què candidats presidencials tan diversos com Jeb Bush, Donald Trump i Bernie Sanders ataquen les exempcions impositives que exploten els milionaris.
"Gairebé ningú en l'àmbit econòmic parla dels paradisos fiscals", va assegurar Zucman en una entrevista. "La gent no relaciona l'evasió fiscal amb la creixent desigualtat. Veu les grans companyies i els rics evadir impostos, però no entén que això és part d'aquest dràstic augment de la desigualtat. Tinc l'esperança de cridar l'atenció sobre això", va explicar.
Mai hi ha hagut tanta riquesa com avui guardada als paradisos fiscals, assegura Zucman, ja es tracti dels milers de milions de guanys que canalitza Apple a través d'una diminuta divisió irlandesa o d'un ministre del gabinet francès que fa servir comptes secrets per evadir impostos.
En el cas de les multinacionals, Zucman descobreix que la majoria dels guanys estrangers informats per les empreses nord-americanes s'envien a un grapat de paradisos fiscals. Pel que fa als particulars, calcula que almenys 1.775 bilions d'euros dipositats en bancs suïssos no han estat declarats pels titulars dels comptes als seus països d'origen. Les reformes són de dubtós impacte.
Els càlculs de Zucman són conservadors, perquè no pot comptabilitzar actius com les obres d'art, les joies o les propietats, però, tot i així, també pot arribar a xifres grans. Dues d'aquestes: l'evasió fiscal dels particulars costa als governs 177.000 milions d'euros anuals, i els paradisos fiscals que utilitzen les multinacionals els costen 115.000 milions d'euros anuals.

Debat sobre la desigualtat
"El llibre de Zucman probablement deu ser el millor que s'hagi escrit sobre els paradisos fiscals i el que podem fer per solucionar aquest problema", va assegurar Piketty, tot afegint que "complementa molt bé i amb força el meu estudi".
Zucman, que va néixer, va créixer i va estudiar a la ciutat de París, va assegurar que Piketty el va encoratjar a ampliar el seu interès en els impostos per buscar dades sobre el seu paper en la desigualtat.
Suïssa rep dures crítiques en el darrer llibre publicat per Gabriel Zucman. Aquest país és responsable de gairebé la tercera part de la riquesa financera oculta del món, va assenyalar l'expert. L'economista calcula que gran part del 30 per cent de la riquesa que posseeixen els més acabalats de l'Àfrica i l'Amèrica Llatina està dipositada offshore. A Rússia, aquest percentatge arriba fins al 50%

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema