Els viticultors de la Denominació d'Origen Pla de Bages encaren els últims dies de la verema amb unes xifres de producció semblants a l'últim any, amb una reducció del 15% respecte la mitjana. Tot i així, creuen que la qualitat del raïm és "excel·lent" perquè, tot i que va fer molta calor durant el mes de juliol, "la planta ho ha aguantat bé", segons Quim Fargas, un dels viticultors de la DO bagenca. Un dels motius de la reducció de la producció són les altes temperatures dels mesos de primavera i estiu, que han afectat sobretot les varietats primerenques. Al celler Fargas-Fargas, al municipi de Sant Salvador de Guardiola, queden entre dues i tres jornades per acabar la verema d'aquest any.

La collita del raïm encara no ha finalitzat a la finca de Fargas-Fargas. És un dels cellers que acaba la verema més tard a la DO Pla de Bages, un situació que, segons el seu responsable, "té un punt de risc, però pot fer augmentar la qualitat del raïm". En aquests moments tan sols queda collir la varietat Cabernet Sauvignon i esperen que a mitjans de la setmana vinent ja hagin completat la verema d'aquest 2015. "Ha sigut una anyada perfecte", ha explicat Fargas, i ha assegurat que, amb el raïm que estan collint ara, es podran fer "vins per recordar".

La producció s'ha situat un 15% inferior a la mitjana de la DO Pla de Bages i en alguns casos aquesta disminució pot haver arribat al 20%. Fargas creu que "la calor de l'estiu i alguna glaçada que va fer a la primavera ha afectat la producció", sobretot de les varietats més primerenques. Aquest any el volum s'ha situat entre els 3.500 i els 4.000 quilos per hectàrea. "Hem collit menys quilos però l'estat del raïm és excel·lent, sense cap tipus de fong", ha assegurat Fargas.

La verema d'aquest any s'ha completat dues setmanes abans de l'habitual. Les varietats més tardanes com el Cabernet Sauvignon "no es cullen fins ben entrat l'octubre", però el responsable del celler preveu que la setmana vinent ja pugui haver completat del tot la verema. A aquesta finca del municipi de Sant Salvador de Guardiola hauran estat poc més de dues setmanes per collir tot el raïm de les vinyes.

La DO Pla de Bages està formada per un total de dotze cellers i té una superfície de més de 500 hectàrees de vinya. Cada any produeix entre 800.000 i 850.000 ampolles de vi que surten de cellers com el de Fargas-Fargas, que cultiva varietats com el Marlot, el Macabeu, l'Ull de Llebre, el Chardonnay o el Picapoll, la varietat autòctona del Pla de Bages.