La banca decidirà si cobra als seus clients per treure diners a la competència

El govern espanyol aprova un decret per eliminar la doble comissió dels caixers automàtics

03.10.2015 | 00:00

Les entitats financeres -bancs, caixes i cooperatives de crèdit- seran les que decideixin si cobren als seus clients una comissió per treure diners dels caixers automàtics de la competència, després que el govern aprovés ahir un reial decret llei que impedeix el cobrament d'un doble recàrrec.
La norma es publicarà avui al BOE i entrarà en vigor el mateix dia, tot i que les entitats tindran fins a l'1 de gener del 2016 per adaptar-se a les noves regles, que faran que quan una persona retiri efectiu en un caixer d'un altre grup, el seu banc, com a emissor de la targeta, serà l'únic que pugui cobrar una comissió per això. Abans de retirar els diners, el mateix caixer ha d'informar l'usuari de la comissió màxima que pot arribar a cobrar el seu propi banc.
Desapareix així la possibilitat que l'usuari pagui una comissió a una entitat de la qual no és client, com pretenia CaixaBank i van voler imitar BBVA i Santander, si bé la seva pròpia entitat pot cobrar per usar les instal·lacions d'un altre grup.
Això s'explica perquè el banc propietari del caixer emprat per un usuari que no és client seu pot reclamar una taxa al seu competidor per haver facilitat efectiu als seus clients. És només aquest càrrec, i mai una quantitat superior, el que es podria acabar traslladant íntegrament o en part a l'usuari en forma de comissió, carregada directament per la seva entitat, de manera que l'Executiu està convençut que el consumidor pagarà menys.
Per a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, d'aquesta manera "es dóna seguretat i es protegeix el consumidor en un tema que estava generant preocupació en l'opinió pública".
CaixaBank ja anul·larà des d'avui mateix la comissió de dos euros que cobra a les persones que retiren diners dels seus caixers sense ser-ne clients, segons va confirmar l'entitat a l'ACN.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema