Un total de 21.124 agricultors catalans han quedat inclosos dintre del Règim de Petits Agricultors de la nova Política Agrícola Comuna (PAC), segons les estimacions fetes pel departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Tots ells posseeixen drets de pagament bàsic i el càlcul total dels ajuts que han sol·licitat dóna un import a percebre inferior a 1.250 euros.

Els agricultors inclosos en aquest règim poden accedir a les seves dades al web del departament, a través de l'aplicació de consulta de pagament bàsic. Els beneficiaris d'aquestes ajudes hauran de declarar i mantenir un nombre d'hectàrees admissibles, com a mínim igual al nombre de drets de pagament bàsic activats el 2015.

El Règim de Petits Agricultors (RPA), basat en el Reglament 1307/2013 del Parlament Europeu i del Consell, inclou de forma automàtica tots els agricultors que el 2015 posseeixen drets de pagament bàsic i el càlcul total dels ajuts sol·licitats dóna un import a percebre inferior a 1.250 euros. A Catalunya, i després de l'estimació provisional efectuada pel departament d'Agricultura, el formen un total de 21.124 agricultors.

Aquesta estimació conté el càlcul provisional per a cada línia d'ajut amb dret: pagament bàsic, pagament verd o greening, i complement de joves i ajuts associats, si s'escau. El càlcul de l'ajut de pagament bàsic es realitza amb una estimació del nombre i import de drets de pagament bàsic a assignar el 2015. Aquests drets assignats tenen aplicada la convergència 2015 de la mateixa forma que als beneficiaris no inclosos en el RPA.

Els agricultors inclosos en el Règim de Petits Agricultors poden accedir a les seves dades al web del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), a l'aplicació de consulta de pagament bàsic.

La inclusió en el Règim de Petits Agricultors permet al beneficiari gaudir d'una sol·licitud anual d'ajuts més senzilla i d'una consideració automàtica d'agricultor actiu a partir del 2016. A més, no els caldrà aplicar les pràctiques agrícoles del pagament verd o greening i no tindran ni controls ni sancions per condicionalitat derivats dels ajuts directes.