Volkswagen avança que "cancel·larà o ajornarà" les inversions no essencials

Els sindicats a Seat alerten que els 3.000 milions projectats a Martorell són "estrictament necessaris"

12.10.2015 | 07:11
Treballadors de Volkswagen escolten les declaracions del seu nou president, Matthias Müller, ahir
Treballadors de Volkswagen escolten les declaracions del seu nou president, Matthias Müller, ahir

El nou president de Volkswagen, Matthias Müller, va anunciar ahir que el grup al qual pertany Seat prendrà mesures "doloroses" per fer front a les conseqüències financeres de l'escàndol de la manipulació d'emissions i que "cancel·larà o ajornarà" les inversions que no siguin "estrictament necessàries". La multinacional havia anunciat una inversió de 4.200 milions d'euros fins al 2019, dels quals 3.300 milions van destinats a la planta de Seat a Martorell i la resta, a la planta de Navarra. Ahir, tant els sindicats amb presència a Seat com la Generalitat van expressar la seva intranquil·litat per l'anunci, que pot fer perillar el futur de la companyia amb seu a Martorell.

Davant 20.000 treballadors i representants dels treballadors de les seves plantes a tot el món, reunits en assemblea a la seu central de Wolfsburg (nord d'Alemanya), Müller va advertir que l'empresa ha de fer "estalvis dràstics" i va assegurar que "farà tot el possible" per mantenir els llocs de treball. "Seré molt clar: això serà dolorós", va manifestar, després d'avançar que es reajustarà el pla d'eficiència dissenyat pel seu predecessor, Martin Winterkorn, qui va dimitir per l'escàndol (i que podria ingressar fins a 60 milions d'euros en indemnitzacions, segons diverses fonts). Això implicarà revisar totes les inversions previstes i "cancel·lar o ajornar les que no siguin estrictament necessàries".
El fabricant més important de vehicles del món en el primer semestre d'aquest any, amb 600.000 treballadors a tot el món, havia anunciat el 2014 un pla d'inversions de 85.600 milions d'euros entre el 2015 i el 2019 per desenvolupar nous models i tecnologies més eficients i respectuoses amb el medi ambient.

Müller va assenyalar que encara no es poden preveure "els immensos danys financers" que pot generar la manipulació dels motors dièsel d'onze milions de vehicles i promet un aclariment "ràpid i sense miraments" del que ha passat. L'objectiu, clau per al futur del grup, és recuperar la confiança de clients i inversors, punt amb el qual coincideix el president del comitè d'empresa del grup, Bernd Osterloh. Segons l'opinió de Osterloh, és "una bona notícia" que de moment no hi hagi conseqüències en l'ocupació, tot i que encara no pot saber-se si la manipulació afectarà a mitjà o llarg termini els llocs de treball. "Com a comitè d'empresa vigilarem que aquesta crisi, causada per un cercle de directius, no es carregui sobre les espatlles dels treballadors", va afirmar.

Tant Müller com Osterloh van subratllar la necessitat que les retallades en les inversions no posin en qüestió el futur de Volkswagen, encara que l'empresa no ha facilitat els detalls dels projectes o les plantes que podrien veure's afectades perla decisió.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Bones perspectives per al totxo
Bones perspectives per al totxo

Bones perspectives per al totxo

Un informe pronostica que la compravenda d'habitatges creixerà l'any que ve el 6,5%, fins a les...

L´Agroxarxa d´Unió de Pagesos atén més de 1.200 clients al territori central

L´Agroxarxa d´Unió de Pagesos atén més de 1.200 clients al territori central

El servei d'assessoria professional al sector agrari celebra enguany el seu 25è aniversari

Volkswagen instal·larà a Barcelona un centre mundial d´anàlisis de dades

Volkswagen instal·larà a Barcelona un centre mundial d´anàlisis de dades

El grup manté contactes des de fa setmanes amb la Generalitat i amb l'Ajuntament de Barcelona,

L´empresa familiar suspèn la situació política espanyola

L´empresa familiar suspèn la situació política espanyola

Felip VI inaugura el 19è Congrés de l'Empresa Familiar, que reuneixdes d'ahir més de 500...

Enllaços recomanats: Premis cinema