Agricultura inicia el pagament dels ajuts d'indemnització compensatòria

El programa preveu una despesa de 5,1 milions d'euros per a un total de 3.185 expedients

12.10.2015 | 07:11

El departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va iniciar divendres el pagament dels ajuts d'indemnització compensatòria de muntanya corresponents al 2014, que en el conjunt de Catalunya sumen 5.189.367,59 euros, i que fan referència a un total de 3.185 expedients.
El departament pot iniciar aquest pagament tan reclamat pels ramaders pirinencs gràcies a la modificació presentada a la Comissió Europea per tal d'incrementar la partida pressupostària d'aquesta línia d'ajut, i després que finalment el Consell de Ministres aprovés el 2 d'octubre la transferència de fons de l'Administració de l'Estat acordada en la Conferència Sectorial del mes de juny passat.
L'ajut a les indemnitzacions compensatòries pretén assegurar un ús continuat de les terres agràries, contribuir al manteniment d'una comunitat rural viable, que possibiliti la conservació del camp, així com mantenir i fomentar sistemes agraris sostenibles amb especial consideració a les exigències mediambientals, per tal d'aconseguir els objectius comunitaris en matèria d'agricultura i medi ambient, d'acord amb el que disposa el reglament comunitari.
L'ajut forma part de les mesures del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2007-2013, està cofinançat pel Fons Europeu Agrícola per al Desenvolupament Rural, i compensa els costos addicionals i les pèr- dues de renda dels agricultors i ramaders per la realització de l'activitat agrària en explotacions ubicades en zones amb desavantatges naturals, amb especial rellevància en les zones de muntanya.
Quan l'any 2014 es va convocar l'ajut a la indemnització compensatòria dins de l'Ordre del Contracte Global d'Explotació (CGE), Agricultura ja va informar que el pressupost del PDR per a aquesta mesura ja s'havia esgotat i que únicament es podria incrementar amb el pressupost d'altres mesures que no executessin. En conseqüència, la dotació que es va fixar per fer front al pagament dels ajuts estava molt per sota del cost previst de la línia.
Aquest últim mes s'ha realitzat una modificació de la fitxa financera del PDR 2007-2013, amb l'objectiu de garantir la seva execució pressupostària i alhora aconseguir el màxim percentatge de pagament de les indemnitzacions compensatòries. Amb aquesta modificació no ha estat possible arribar a pagar el 100% de l'ajut, però s'ha incrementat de manera important la despesa prevista en l'Ordre del CGE.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema