La Comissió Europea (CE) va confirmar ahir el risc que l'Estat espanyol incompleixi els objectius de reducció del dèficit públic marcats per la disciplina fiscal aquest any i el següent, després d'analitzar el projecte pressupostari del govern espanyol per al 2016, que considera "una mica optimista".

Per això, demana a Espanya que executi "rigorosament el pressupost del 2015" i que adopti les "mesures necessàries" en la tramitació final del pressupost per "garantir" que compleix l'objectiu de reduir el dèficit fins al 2,8% del PIB l'any que ve.

A més, el govern resultant de les eleccions del desembre vinent haurà de revisar el pla pressupostari actualitzat i presentar-lo "com més aviat millor".

Després comparar les previsions del govern espanyol amb les elaborades pels serveis de la Comissió Europea en una anàlisi específica sobre Espanya, la institució ha conclòs que les estimacions espanyoles per al 2015 són "plausibles i es troben en un terreny molt proper" a les comunitàries, segons el comissari europeu d'Afers Econòmics i Financers, Pierre Moscivici.

No obstant això, els comptes per al 2016 són "una mica massa optimistes i subjectes a riscos negatius", va dir Moscovici, especialment una major desacceleració de l'economia a escala mundial a causa de les turbulències als països emergents.

La CE estima que el PIB d'Espanya creixerà el 3,1% aquest any i el 2,7% el pròxim. A més, considera que Espanya no complirà els seus objectius de reducció del dèficit públic ni aquest any ni el següent, quan s'hauria de situar en el 4,2% del PIB i el 2,8%, respectivament.

Brussel·les creu que la desviació es mantindrà en el 4,5% aquest exercici, 0,3 punts percentuals per sobre del que espera l'executiu espanyol, a causa d'una "apreciació divergent de les disminucions del despeses" públics, segons Moscovici.

Respecte al 2016, la CE espera que el dèficit es mantingui en el 3,5%, 0,7 punts de més que reflecteixen "un punt de partida menys favorable" del qual estudia el govern espanyol.