Un grup de treball integrat pel govern central, mitjançant els ministeris d'Indústria i Ocupació, CCOO i UGT i les comunitats de Catalunya i Navarra s'encarregarà de vetllar per les inversions compromeses i de futur del Grup Volkswagen a Espanya. La seva creació es va acordar ahir en una reunió entre els ministres d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, i d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, i les cúpules de CCOO i UGT. L'anunci arribava el dia que el grup alemany anunciava que reduirà de 1.000 milions d'euros anuals les inversions en la seva marca principal, Volkswagen, a l'hora que aplicarà en els seus motors dièsel tecnologies de neteja d'emissions nocives.

La reunió entre govern i sindicats es va celebrar a petició dels sindicats per estudiar l'efecte que tindrà a Espanya l'anunci de Volkswagen de revisar, i cancel·lar si calgués, les inversions previstes a tot el món després d'haver reconegut que ha muntat en 9,5 milions de motors dièsel de la família EA189 Euro5 un software que altera les dades d'emissions quan les unitats són inspeccionades.

Encara que govern i sindicats donen per fet que mantindrà la seva injecció de 4.200 milions d'euros a les factories de l'estat (3.300 milions a SEAT de Martorell, i la resta a la de Volkswagen a Navarra), han decidit crear aquest grup per vetllar per aquesta inversió i aconseguir l'adjudicació de nous models per a les fàbriques.

El secretari general d'UGT, Cándido Méndez, va assegurar que en la reunió també es va decidir exigir al consorci automobilístic ale-many que, de manera urgent, promogui una campanya informativa per restaurar la confiança del client en els seus vehicles (Volkswagen, Volkswagen Vehicles Comercials, Audi, Seat i Skoda) i que depuri responsabilitats entre els directius responsables de l'escàndol. També va demandar un pla de treball per a Espanya que en l'"horitzó immediat" ha de passar pel manteniment de les inversions i de l'ocupació i per assegurar "el 2019 la mateixa, com a mínim, càrrega de treball de la qual disposen les dues factories al nostre país".