Catalunya va ocultar despeses per un total de 1.318 milions d'euros que l'Estat va imputar a l'últim any comptable obert (2013), si bé ara les autoritats estadístiques nacionals i Eurostat han conclòs que és millor imputar-los a l'any 2015, ha informat avui el Ministeri d'Hisenda.

Arran d'això Hisenda ha decidit obrir una auditoria a totes les comunitats autònomes i corporacions locals per comprovar els comptes i investigar si poguessin existir més despeses ocultes, han confirmat a EFE fonts del Ministeri.

En el comunicat remès als mitjans de comunicació, Hisenda ha assegurat que l'objectiu de dèficit del 4,2% del PIB compromès amb Brussel·les per al conjunt de les administracions el 2015 no es veurà afectat per les noves dades comunicades.

En concret, Catalunya ha informat d'un augment de la despesa de 1.318 milions a causa d'inversions en carreteres i centres penitenciaris.

Hisenda indica que inicialment s'havien registrat en les dades del 2013 les despeses corresponents a diversos contractes de col·laboració público-privada signats en anys anteriors per la Generalitat de Catalunya i que les autoritats estadístiques no han conegut fins a aquest any.

El Ministeri explica que, d'acord amb el criteri utilitzat en ocasions anteriors, aquestes despeses es van imputar a l'exercici 2013, últim any en el qual no s'havien tancat les dades definitives de comptabilitat nacional, amb independència dels exercicis en els quals efectivament es van produir.

Hisenda assenyala que en l'habitual intercanvi d'informació entre la remissió de les dades i el 15 d'octubre de cada any, les autoritats estadístiques nacionals i Eurostat van acordar que era més idònia la imputació de les despeses d'aquests contractes en l'exercici 2015, en no haver estat fins a aquest any quan s'han conegut els contractes.

El Ministeri ha informat d'aquests fets després que Eurostat hagi revisat les seves dades sobre Espanya, que va tancar el 2014 amb un dèficit del 5,8 % del seu PIB, exclosa l'ajuda pública destinada a la banca, i amb un 5,9 % si s'inclou aquesta en el càlcul, així com amb un nivell de deute públic del 99,3 %.