La Catalunya Central es recupera més ràpidament de la crisi que el conjunt català, i enguany podria tancar amb un creixement de l'economia del 3%, per sobre del 2,7% que ho faria el país, segons la previsió que fa el responsable de l'Anuari Econòmic Comarcal de CatalunyaCaixa (CX), Josep Oliver. El catedràtic d'Economia Aplicada de la UAB va presentar ahir a Manresa les dades de l'anuari corresponents al 2014, segons les quals les comarques centrals (Bages, Anoia, Berguedà, Solsonès i Osona) ja van créixer el 2,31%, 8 dècimes més que la mitjana catalana, tal com ja va avançar aquest diari el dia 9 passat.

Segons Oliver, el creixement del PIB de la regió central estaria sustentat en dos factors: la indústria manufacturera i els serveis privats. Respecte del primer, les comarques centrals van créixer el 2014 el 2,65%, més d'un punt per sobre de la mitjana catalana. El pes al territori de la indústria alimentària (el 2013 suposava el 24,1% el total del VAB industrial local, en el qual la indústria manufacturera representa el 92,4% del total), va resultar decisiu en l'avenç, ja que el subsector va incrementar el seu VAB el 5,2%. També va tenir una incidència rellevant, segons Oliver, l'avenç de la metal·lúrgia (+1,5%).

Exportacions a l'alça

D'altra banda, les exportacions de mercaderies es disparen al conjunt del país (a la demarcació de Barcelona van tenir un valor, l'any passat, de 47.000 milions d'euros), i es preveu, atès el ritme demostrat en el primer semestre, que la tendència es mantingui. A més, l'índex de producció industrial català avançava l'any passat el 2,7% en el sector manufacturer i el 4,6% en alimentació, i la productivitat de les manufactures creixia el 2,2%. Així, el mercat de treball en aquest àmbit mostrava el 2014 un increment d'afiliació del 0,4%. Aquest avenç global nacional de la indústria afavoreix les comarques centrals, més industrials que la mitjana. Segons Oliver, el creixement experimentat per les exportacions industrials "eren difícilment pensables sense poder devaluar la moneda".

Així, el VAB industrial va créixer el 2014 el 2,77% al Bages, el 2,15% al Berguedà, l'1,48% al Solsonès, el 0,15% a l'Anoia i el 4,09% a Osona.