La multinacional catalana Grifols gestionarà des d'Irlanda la seva tresoreria a nivell global i àrees clau de la seva divisió Bioscience, que és la relacionada amb els medicaments derivats del plasma i la que aporta el 75 % de la facturació total del grup.

Així ho van explicar el vicepresident financer de Grifols, Alfredo Arroyo, i la directora de relacions amb els inversors, Núria Pascual, en una trobada amb periodistes amb motiu de la inauguració del centre mundial d'operacions de la divisió Bioscience, en el qual Grifols ha invertit 100 milions de dòlars (88,4 milions d'euros, al canvi actual) i que està situat a la capital irlandesa.

Arroyo va precisar que la política comercial, la d'R+D i la cadena de subministrament d'aquesta divisió -la més important de les tres- dependran d'Irlanda, i va admetre que els avantatges fiscals i l'"estabilitat" del país han jugat a favor d'instal·lar a Irlanda aquest centre mundial d'operacions. Preguntat per com es beneficiarà Grifols en termes fiscals de la seva presència a Irlanda, Arroyo no va entrar en concrecions, encara que sí que va deixar clar que "a (Cristóbal) Montoro no li canviarà res" en matèria d'Impost de Societats, atès que Espanya amb prou feines suposa el 5 % de la facturació total d'aquesta multinacional. De fet, Grifols va començar a facturar a través d'Irlanda ja l'any passat, però fins ara no havia transcendit aquesta decisió.

Grifols ha pactat amb les autoritats irlandeses un contracte d'arrendament de les instal·lacions que ocupa al parc empresarial de Grange Castle per un període de 999 anys, una xifra que en la pràctica és simbòlica.

Grifols segueix així els passos de la mítica cervesa Guiness, que va pactar un contracte d'arrendament amb les autoritats locals dublineses que permet a aquesta marca l'ús de les actuals instal·lacions, situades al centre de Dublín, durant 9.000 anys a raó de 45 lliures anuals. Alfredo Arroyo va precisar que Grifols pagarà una mica més que la mítica cervesera irlandesa: "uns 1.000 euros" l'any. Arroyo va destacar ahir el tracte "impecable" que ha rebut aquesta multinacional de les autoritats irlandeses.