CaixaBank elimina les clàusules sòl i el Sabadell les manté

El banc que presideix Isidre Fainé guanya 996 milions fins al setembre, el 57,3 % més que el 2014

28.10.2015 | 13:02
Gonzalo Gortázar

CaixaBank, que ha guanyat 996 milions fins al setembre, el 57,3 % més que el 2014, va anunciar ahir que eliminarà les clàusules sòl de les hipoteques de tots els seus clients particulars, una mesura que afectarà uns 200.000 crèdits i que tindrà un impacte anual a l'entitat de 220 milions. Per la seva banda, el Banc Sabadell, que també va presentar resultats ahir (ha guanyat en els nou primers mesos de l'any 579,8 milions d'euros, el 59,4 % més que en el mateix període del 2014) defensa la transparència de les seves clàusules terra, que no preveu eliminar tret que una sentència judicial l'obligui a fer-ho.

En roda de premsa, el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, va explicar que el grup ja ha eliminat de forma "proactiva" el 94 % de les hipoteques afectades i que en els pròxims mesos se suprimiran les clàusules dels crèdits restants. Aquesta decisió afectarà aproximadament el 15 % dels 1,3 milions d'hipoteques que té actives CaixaBank, procedents principalment de les entitats que el banc català ha absorbit els últims anys, com Banca Cívica o Caixa Girona.

Defectes de transparència
Gortázar va assenyalar que CaixaBank va eliminar primer, en els anys 2013 i 2014, les clàusules terra que presentaven "defectes de transparència", i que a principi d'aquest 2015 va fer el mateix amb les persones en situació de vulnerabilitat, com estableix el codi de bones pràctiques del sector al qual es va acollir l'entitat. No obstant això, CaixaBank va anar aplicant un criteri "més expansiu" i, tenint en compte que aquest assumpte ha estat "font de reclamacions i de fricció comercial", va decidir suprimir-les en tots els casos. "S'ha fet de manera proactiva i individualitzada. Ha estat un sacrifici econòmic important per a CaixaBank, però ha estat una bona mesura que beneficia un grup de clients que venia generalment d'altres entitats", va manifestar. La supressió de la clàusula terra tindrà per al banc que presideix el manresà Isidre Fainé un cost anual d'uns 220 milions d'euros, i el 80 % d'aquest cost ja es reflecteix en els resultats econòmics de l'entitat, per la qual cosa "no caldrà penalitzar comptes futurs", va recalcar Gortázar. CaixaBank no aplicarà més clàusules terra a les seves hipoteques, encara que no tornarà els imports cobrats fins ara als seus clients particulars, a menys que així l'obligui un jutge, a l'entendre que aquests imports no es van cobrar de forma "inadequada". El grup català segueix així l'estela d'altres entitats com BBVA o CatalunyaCaixa.

El Sabadell, ferm
El Sabadell, per la seva banda, es va mostrar ahir ferm en la seva decisió de mantenir les clàusules terra, cosa que afecta el 21 % dels seus crèdits hipotecaris. En roda de premsa, el conseller delegat del grup, Jaume Guardiola, va defensar la "validesa" d'aquestes clàusules i va afegir que el Tribunal Suprem també les considera "vàlides", sempre que siguin "transparents". Guardiola va subratllar, en aquest sentit, que les clàusules terra del Sabadell figuraven "en negreta" i a la part "central" dels contractes i que els notaris van informar d'això els clients que van subscriure aquests préstecs. Preguntat per si l'anunci de CaixaBank pot generar un "efecte crida", Guardiola va afirmar no estar preocupat per això, ja que d'altres bancs ja havien donat aquest pas.

Aquest tipus de clàusules aporten al marge financer de Banc Sabadell uns 160 milions d'euros abans d'impostos -sobre un total de 2.600 milions-, i 110 milions després d'impostos.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema