Un col·lectiu impulsa la recuperació de la raça de cabra catalana

Els impulsors del projecte es volen desprendre de diversos exemplars per crear més ramats al territori

28.10.2015 | 13:02

Els impulsors del projecte de recuperació de la cabra catalana volen començar a desprendre's de diferents exemplars perquè altres ramaders els acullin i col·laborin així amb la consolidació d'aquesta espècie arreu del territori. Fins a la primera meitat del segle XX havia tingut milers de caps de bestiar repartits per la Catalunya interior.
Fa cinc anys que membres del col·lectiu Cultures Trobades van comprar l'únic ramat del que es considerava una raça extingida. El van traslladar de Sant Salvador de Toló, al Pallars Jussà, fins a Vilanova de Meià, a la Noguera, i ha passat de tenir una vintena de caps de bestiar a uns 120.
El ramat estava compost per una vintena de cabres, la majoria femelles menys dos mascles. A partir d'aquí i mitjançant un treball de recerca es va aconseguir ampliar-lo amb algun exemplar o "vestigi" més que havia quedat amagat entre algun ramat del Pallars i la Noguera, explica l'actual responsable del ramat, Artur Bòria.
Ara el ramat s'ha incrementat fins a 120 cabres i després d'uns primers anys durant els quals s'ha reservat la cria per als impulsors del projecte, l'objectiu per al proper any és difondre el bestiar perquè altres ramats de cabra catalana es puguin anar constituint arreu del territori.
Segons Artur Bòria, hi ha molts particulars i pastors que estan esperant cabres catalanes per fer-ne un ramat. A més a més, Bòria considera aquest pas fonamental per tal de mantenir l'espècie, ja que un sol ramat a Vilanova de Meià és molt "fràgil per a la seva evolució".
Aquesta raça es caracteritza per ser autòctona dels territoris de mitja muntanya, com el Prepirineu, on el terreny és aspre, sec i pedregós. Això fa que siguin animals "rústics, resistents i adaptables", amb els braguers molt recollits per poder saltar per les roques, una circumstància que fa que no produeixin gaire llet. A més a més, s'adapten tant a la forta calor com al fred. Segons Bòria, deixar perdre uns animals així no s'ho podia permetre ni la pagesia "ni la humanitat".
Les cabres catalanes pasturen i l'efecte que això genera repercuteix positivament, ja que deixen els boscos més nets i lliures del risc d'incendis.
Per aquest motiu, es considera una espècie fàcil de mantenir, ja que el 80 o 90 % de la seva alimentació prové de la pastura de matoll i bosc, un recurs disponible i a l'abast.
De la cabra catalana s'aprofita, principalment, la carn en forma de cabrit o de crestó, que és un cabrit capat que s'ha deixat créixer fins als 3 o 4 anys.
La carn d'aquesta espècie és molt apreciada i antigament s'equiparava a la vedella.
Pel que fa a la llet, com que en produeixen poca, no se'n fa formatge i de moment sí que s'ha començat a fer una petita producció de iogurts.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema