Per què creix l´absentisme laboral?

La patronal assegura que l'any passat va repuntar fins al 4,4% i va marcar el final d'una tendència de reducció

28.10.2015 | 13:02
María Ángeles Tejada i Javier Ibars durant la presentació de l´informe de Foment
María Ángeles Tejada i Javier Ibars durant la presentació de l´informe de Foment

La taxa d'absentisme laboral ha crescut fins el 4,4% al conjunt de l'Estat durant el 2014 i ha trencat així una tendència a la baixa d'aquest fenomen que s'havia produït entre el 2008 i el 2014.

Segons l'Informe del Mercat de Treball i Negociació Col·lectiva elaborat per Foment del Treball, de les 251 hores no treballades el 2014, 189 corresponen a vacances, permisos, formació i representació sindical, 60 hores són relatives a incapacitats temporals, maternitat i conflictes laborals i 2,7 hores són absentisme no justificat.

Segons els autors de l'estudi, aquest absentisme es podria reduir amb un millor control per part de l'empresa i un paper més actiu de les mútues i els instituts de salut públics.

L'estudi també aconsella la supressió de l'obligació empresarial de pagament de la prestació des del quart al quinzè dia de la baixa per incapacitat temporal i la revisió de les llistes d'espera amb l'objectiu de reduir-les i així evitar costos a les empreses en la gestió de la incapacitat temporal.

Foment del Treball ha volgut analitzar la problemàtica de l'absentisme amb deteniment en el seu segon Informe del Mercat de Treball i Negociació Col·lectiva perquè és un dels principals factors de preocupació per a les empreses pels perjudicis en les despeses directes i indirectes que genera: per la pèrdua de les jornades laborals que representen els procediments de baixa per absentisme, pels costos directes associats i pel retard en el ritme de treball com a conseqüència de la reducció de mà d'obra, sobrecàrrega de treball sobre els recursos humans disponibles, pèrdues de producció o qualitat inferior. La presidenta de la Comissió Laboral i de Recursos Humans de Foment, María Ángeles Tejada; i el director de relacions laborals i afers socials de Foment, Javier Ibars, han presentat l'informe de la patronal.

Foment està desenvolupant un estudi en el qual col·laboren la Universitat de Barcelona i les mútues per crear un sistema d'indicadors d'absentisme laboral que aporti les taxes d'absentisme a les empreses desglossades per causes i altres factors, amb l'objectiu d'establir un sistema real i eficaç de detecció de l'absentisme, i elaborar i elevar propostes a les administracions públiques competents (departament d'Empresa i Ocupació, departament de Salut, Institut Català d'Avaluacions Mèdiques i Sanitàries i INSS).

Davant d'aquest informe, el sindicat CCOO ha reaccionat amb una nota en què carrega contra les propostes de la patronal i incideix en les causes que provoquen el creixement d'aquestes taxes, que vinculen a la precarietat del mercat de treball.

"L'absentisme laboral és símptoma de condicions de treball no saludables", assegura CCOO, que afegeix que cal intervenir sobre les causes i "no penalitzar encara més" les persones. El sindicat considera que per pal·liar l'absentisme s'ha d'intervenir sobre les causes, sobre l'origen i, en aquest sentit, recomana a les empreses que elaborin un diagnòstic dels motius i causes del que anomenen absentisme per tal d'identificar cada supòsit i poder cercar les millors alternatives.

Aquest procés s'ha de fer amb consulta, participació i consens de la representació legal a l'empresa, segons apunta el sindicat. També, demana que n'identifiquin les causes i elaborin programes de millora de condicions de treball i, alhora, que es portin a terme programes de retorn al treball a les empreses per afavorir la reincorporació, adaptant transitòriament les condicions de treball per a les persones que es reintegrin després d'una baixa mèdica.

D'altra banda, CCOO reclama a l'administració que millori les prestacions sanitàries i ampliï els recursos per donar més i més bon servei per a la recuperació de la salut del conjunt de les persones; que controli, amb criteris de garantir drets, la funció de les mútues d'accidents de treball per a la declaració de les contingències professionals; que avaluï l'impacte de les modificacions legals i normatives realitzades en matèria de control i competències de les mútues vers a la incapacitat temporal; i que s'orienti i promocioni a les empreses la necessitat de millorar les condicions de treball com la forma més efectiva per reduir les absències laborals justificades.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

La campanya de Nadal farà 60.650 contractes a Catalunya i serà la millor de la història

La campanya de Nadal farà 60.650 contractes a Catalunya i serà la millor de la història

L'empresa de recursos humans Randstad espera que es creïn llocs de treball en promocions, comerç i...

Bones perspectives per al totxo

Bones perspectives per al totxo

Un informe pronostica que la compravenda d'habitatges creixerà l'any que ve el 6,5%, fins a les...

L´Agroxarxa d´Unió de Pagesos atén més de 1.200 clients al territori central

L´Agroxarxa d´Unió de Pagesos atén més de 1.200 clients al territori central

El servei d'assessoria professional al sector agrari celebra enguany el seu 25è aniversari

Enllaços recomanats: Premis cinema