La taxa d'absentisme laboral ha crescut fins el 4,4% al conjunt de l'Estat durant el 2014 i ha trencat així una tendència a la baixa d'aquest fenomen que s'havia produït entre el 2008 i el 2014.

Segons l'Informe del Mercat de Treball i Negociació Col·lectiva elaborat per Foment del Treball, de les 251 hores no treballades el 2014, 189 corresponen a vacances, permisos, formació i representació sindical, 60 hores són relatives a incapacitats temporals, maternitat i conflictes laborals i 2,7 hores són absentisme no justificat.

Segons els autors de l'estudi, aquest absentisme es podria reduir amb un millor control per part de l'empresa i un paper més actiu de les mútues i els instituts de salut públics.

L'estudi també aconsella la supressió de l'obligació empresarial de pagament de la prestació des del quart al quinzè dia de la baixa per incapacitat temporal i la revisió de les llistes d'espera amb l'objectiu de reduir-les i així evitar costos a les empreses en la gestió de la incapacitat temporal.

Foment del Treball ha volgut analitzar la problemàtica de l'absentisme amb deteniment en el seu segon Informe del Mercat de Treball i Negociació Col·lectiva perquè és un dels principals factors de preocupació per a les empreses pels perjudicis en les despeses directes i indirectes que genera: per la pèrdua de les jornades laborals que representen els procediments de baixa per absentisme, pels costos directes associats i pel retard en el ritme de treball com a conseqüència de la reducció de mà d'obra, sobrecàrrega de treball sobre els recursos humans disponibles, pèrdues de producció o qualitat inferior. La presidenta de la Comissió Laboral i de Recursos Humans de Foment, María Ángeles Tejada; i el director de relacions laborals i afers socials de Foment, Javier Ibars, han presentat l'informe de la patronal.

Foment està desenvolupant un estudi en el qual col·laboren la Universitat de Barcelona i les mútues per crear un sistema d'indicadors d'absentisme laboral que aporti les taxes d'absentisme a les empreses desglossades per causes i altres factors, amb l'objectiu d'establir un sistema real i eficaç de detecció de l'absentisme, i elaborar i elevar propostes a les administracions públiques competents (departament d'Empresa i Ocupació, departament de Salut, Institut Català d'Avaluacions Mèdiques i Sanitàries i INSS).

Davant d'aquest informe, el sindicat CCOO ha reaccionat amb una nota en què carrega contra les propostes de la patronal i incideix en les causes que provoquen el creixement d'aquestes taxes, que vinculen a la precarietat del mercat de treball.

"L'absentisme laboral és símptoma de condicions de treball no saludables", assegura CCOO, que afegeix que cal intervenir sobre les causes i "no penalitzar encara més" les persones. El sindicat considera que per pal·liar l'absentisme s'ha d'intervenir sobre les causes, sobre l'origen i, en aquest sentit, recomana a les empreses que elaborin un diagnòstic dels motius i causes del que anomenen absentisme per tal d'identificar cada supòsit i poder cercar les millors alternatives.

Aquest procés s'ha de fer amb consulta, participació i consens de la representació legal a l'empresa, segons apunta el sindicat. També, demana que n'identifiquin les causes i elaborin programes de millora de condicions de treball i, alhora, que es portin a terme programes de retorn al treball a les empreses per afavorir la reincorporació, adaptant transitòriament les condicions de treball per a les persones que es reintegrin després d'una baixa mèdica.

D'altra banda, CCOO reclama a l'administració que millori les prestacions sanitàries i ampliï els recursos per donar més i més bon servei per a la recuperació de la salut del conjunt de les persones; que controli, amb criteris de garantir drets, la funció de les mútues d'accidents de treball per a la declaració de les contingències professionals; que avaluï l'impacte de les modificacions legals i normatives realitzades en matèria de control i competències de les mútues vers a la incapacitat temporal; i que s'orienti i promocioni a les empreses la necessitat de millorar les condicions de treball com la forma més efectiva per reduir les absències laborals justificades.