Els ramaders catalans també podran acollir-se als ajuts per la crisi de preus de la llet, segons ha informat el departament d'Agricultura, que afegeix que 66 explotacions de boví catalanes accediran a dues línies d'ajuts de mínims, l'europea i l'estatal.

Segons el director general d'Agricultura i Ramaderia de la Generalitat, Alfons Vilarrasa, "hem reclamat i insistit en allò que és just, perquè tal com s'havia plantejat inicialment, els nostres ramaders quedaven fora de l'ajut i això no era acceptable sota cap punt de vista. Ara un total de seixanta-sis explotacions de boví catalanes més afectades podran acollir-se a l'ajut estatal per la crisi de la llet".

El ministeri d'Agricultura ha publicat en la seva pàgina web el llistat provisional de productors de llet que són potencials perceptors de l'ajuda estatal, regulat pel reial Decret 849/2015, dotat amb 20 milions d'euros.

Els ramaders inclosos a la llista esmentada són els que, segons consta al ministeri d'Agricultura, tenen liquidacions per la llet lliurada a cadascun dels mesos d'abril, maig, juny i juliol del 2015, inferiors als següents llindars: 0,259 euros per kg o 0,285 euros per kg.

Correspon en el primer cas una ajuda de 300 euros per vaca i al segon cas una ajuda de 110 euros per vaca; i en tots dos amb un màxim de 10.000 euros per explotació.

El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) ha criticat que la xifra de seixanta-sis explotacions representa només l'11 % dels ramaders catalans siguin beneficiaris de l'ajuda del ministeri per al sector lleter, quan a Galícia superarien el 60 %.

Segons Unió de Pagesos, en concret només 66 de les 589 explotacions lleteres catalanes que lliuren llet a compradors han estat beneficiàries de l'ajuda de mínims (un 11 %) amb els criteris establerts pel ministeri d'Agricultura, quan a Galícia serien el 61% (s'estima que uns 5.700 grangers beneficiaris d'un total d'uns 9.300 ramaders gallecs productors de llet).

El sindicat ho atribueix al fet que l'ajuda es dóna per vaca en explotacions amb un preu percebut per litre de llet inferior a l'establert pel ministeri, sense tenir en compte la relació d'ingressos i costos de l'explotació, un mètode que perjudica clarament Catalunya i d'altres territoris de l'Estat amb explotacions més productives i modernitzades.

Per això, el sindicat agrari considera aquest criteri injust i poc objectiu.