Felip VI va inaugurar ahir el XVIII Congrés Nacional de l'Empresa Familiar, organitzat per l'IEF i patrocinat per KPMG i Banc Santander, i que, sota el lema "Creixement i creació d'ocupació", reuneix a Bilbao prop de 500 empresaris familiars, representants del teixit productiu de totes les comunitats autònomes. En la inauguració van participar, a més del rei, el lehendakari Íñigo Urkullu, el president de KPMG a Espanya, John Scott, el vicepresident executiu del Banc Santander, Rodrigo Echenique, i el president de l'Institut de l'Empresa Familiar, Javier Moll, president del grup Prensa Ibérica, editora de Regió7.

En la seva intervenció, Moll va reivindicar la importància de l'empresa familiar per al desenvolupament del país, alhora que va destacar que els plantejaments de l'IEF al llarg de la seva història han estat sempre enfocats a l'interès general de l'economia espanyola i de l'empresa familiar en el seu conjunt, i no dels socis de l'Institut. "Mai a costa de ningú ni contra ningú -va dir, recordant una frase del desaparegut José Manuel Lara-, sinó dins del que creiem que és la filosofia de la mateixa economia". Segons Moll, la figura del rei encarna "els valors d'unitat, concòrdia i respecte a la diversitat que caracteritzen Espanya".

Segons el president de l'IEF, el Congrés Nacional de l'Empresa Familiar s'ha consolidat com un referent anual de debat empresarial a Espanya, gràcies, sobretot, a la tasca de "grans empresaris que ens han precedit i que han deixat empremta a la l'Institut i a tot el moviment d'empresa familiar al nostre país". Com els desapareguts com Rafael del Pino, José María Entrecanales, Emilio Botín, Armando Álvarez, José Manuel Lara o Leopoldo Rodés. A la memòria d'aquest últim dedicarà avui el Congrés un espai concret.

Moll va tenir un record especial per la figura de l'editor José Manuel Lara, i en va destacar la gran aportació a la construcció tant de l'IEF com del moviment de l'empresa familiar en el seu conjunt. "Era molt conscient del paper que les empreses familiars juguen en l'economia i en la societat. El 2001 manifestava que 'l'empresa familiar és aquella que assegura el centre de decisió al territori, en garanteix la continuïtat, fins i tot en època de crisi'", va recordar Moll.