El projecte Cotó Roig de Navarcles, nascut fa un any per oferir un producte tèxtil de proximitat i sostenible, vol fer un pas més i pretén aconseguir la viabilitat en tot el procés. Per aconseguir-ho, les dues promotores, Rosa Escalé i Àngels Perramon, s'han marcat l'objectiu de filar 25.000 quilos de cotó el 2021. "Veiem probable arribar als mínims perquè tots els passos siguin sostenibles", ha explicat Escalé. Paral·lelament, les dues impulsores estan definint quina serà la tècnica que faran servir per fer els tints perquè "sigui coherent amb tot el procés", ja que, segons elles, els teixits que surten del teler es venen "sense cap tipus de producte químic".

L'inici de Cotó Roig ha estat possible gràcies al suport de filadors i de la indústria que "ha treballat en petit", ha explicat Escalé. Aquest fet ha obert les portes a iniciar el projecte, però aquest no serà viable si no aconsegueixen filar 25.000 quilos de cotó, un objectiu que preveuen assolir el 2021. "Si els consumidors volen material d'aquesta proximitat i coherència, veiem probable arribar als mínims perquè tots els passos siguin sostenibles", ha explicat Escalé.

Per la seva banda, Perramon creu que "cada cop hi ha més gent interessada" i que ara ja ha deixat de ser "un projecte pilot". Perramon ha explicat que, en el primer any de vida, el projecte ha voltat per un gran nombre de fires especialitzades per donar-se a conèixer i "sempre ha sortit gent interessada en el producte". També ha afegit que "hi ha gent jove que té moltes ganes de tirar cap aquí". Perramon afegeix que "hi ha molt moviment" en el món del tèxtil sostenible i que una de les prioritats de la firma és treballar en xarxa perquè "enriqueix a tothom i dóna molta més força".

Una de les principals línies de producció de Cotó Roig és l'elaboració de teixits bàsics perquè "la gent els pugui treballar", ha explicat Escalé. D'aquesta roba n'han sortit samarretes creades per la dissenyadora manresana Míriam Ponsa, o també s'han confeccionat matalassos i barrets.

D'altra banda, les mateixes impulsores també han fet unes samarretes estàndard amb teixits de punt perquè "la gent les pugui personalitzar" i alguns articles quotidians com llençols o la bossa de la compra. "Persones amb sensibilitat química múltiple han provat la roba i han quedat molt contentes", ha assegurat Perramon.

En aquests moments, una de les parts de la cadena que estan definint les dues impulsores són les tintures perquè "siguin coherents amb el procés". Perramon ha explicat que una de les opcions són els tints artesanals però assegura que "no es poden aplicar a nivell industrial". Els teixits que surten del teler de Cotó Roig es venen "sense cap tipus de producte químic" i és per aquest motiu que les dues impulsores volen mantenir aquesta característica fins al final del procés, "estem fent proves per saber quines són les vies que poden tenir més sentit".