La patronal Pimec ha constatat la moderació salarial durant la crisi a la vegada que s'encarien les cotitzacions socials, segons es desprèn de l'últim informe de l'Observatori de l'organització. En un comunicat, la patronal assevera que en el període 2008-2014, l'evolució dels costos laborals ha contribuït a millorar la competitivitat de les empreses catalanes.

També Pimec ha indicat que malgrat que els costos laborals hagin augmentat a Catalunya, ho han fet menys que els preus, cosa que ha contribuït a moderar la inflació de l'economia catalana. Tot i així, ha lamentat que l'esforç dels agents no s'hagi vist acompanyat per part de l'Administració, ja que les cotitzacions socials han augmentat.

L'informe de Pimec "Costos laborals i negociació col·lectiva a Catalunya 2008-2014" conclou que el cost laboral per hora treballada a Catalunya va ser el 2014 de 20,8 euros, i es va situar al mateix nivell en què estava el 2010 en termes nominals i el 8% inferior en termes reals. L'estudi detalla que els salaris s'han moderat i representaven el 2014 el 74,3% del cost total, mentre que les cotitzacions socials han augmentat 1,3 punts percentuals des de l'any 2011. A més, la patronal indica que les cotitzacions socials tenen un pes més elevat en el cost laboral de les pimes, amb el 23,6%, que en les empreses de més dimensió, amb el 21,8%, que atribueix a l'"impost sobre els salaris", que penalitza les empreses més petites.