No totes les publicacions poden presumir d'haver sortit cada any ininterrompudament des del 1875. No totes poden dir que, sense variar a grans trets el seu contingut, hagin aguantat les inclemències de tres segles. El Calendari de l'Ermità ha superat una revolució industrial, dues guerres mundials, la Guerra Civil Espanyola, una dictadura i la competència ferotge de la ràdio i la televisió. I arriba viu al 140è aniversari amb un nou repte per superar: la seva supervivència en un món dominat per Internet, que està guanyant terreny al paper a marxes forçades.

És en aquest context de resistència que els editors de la publicació -abans anomenada Calendario del Ermitaño de los Pirineos- han centrat els seus esforços. L'almanac ara disposa d'una pàgina web en català i castellà -calendariermita.cat- amb els continguts de l'edició en paper ampliats, com ara les festes majors, les fires i mercats i els santorals, entre d'altres.

A més, coincidint amb l'efemèride, enguany el Calendari de l'Ermità s'ha editat per primer cop en català, amb la intenció de seguir així d'ara en endavant, i va acompanyada d'una publicació paral·lela, Cuinar en temps de crisi, un interessant receptari tradicional elaborat pel frare caputxí manresà fra Valentí Serra. Aquest canvi de cara es completa amb el recent desembarcament a xarxes socials com ara Twitter, Facebook i Pinterest. Segons l'editor de l'almanac, Norbert Tomàs, "per a aquesta publicació captar nous públics és molt complicat, però si volem entrar-hi ho hem de fer amb les noves tecnologies. Això sí, no volem trair l'objecte, sinó complementar-lo a través d'una web amb continguts més moderns i actualitzats, més emmotllats al que demana Internet".

L'"objecte" continua sent, en essència, el mateix que fa un segle, quan era una autèntica publicació de referència amb una tirada milionària d'exemplars. Més ben presentat, més ordenat, però sense trair l'esperit del calendari d'oferir una informació condensada, precisa i sobretot fiable. Tan fiable que, segons admet Tomàs, "fins i tot la Generalitat l'utilitza per consultar les fires i festes majors per fer l'agenda".