El renaixement d´un celler

El mas Sanmartí de Sallent, amb 1.000 anys d'història, recupera la producció de vi i s'integra a la DO Pla de Bages

04.11.2015 | 07:39

L'anyada del 2014 és la primera que el Celler Sanmartí de Sallent acaba de posar a la venda. Però la història d'aquest mas sallentí es remunta a fa més de mil anys.
En concret, la primera referència que se'n té, segons explica el seu propietari, Joan Sanmartí, és de l'any 996, i el mas sempre havia estat vinculat al conreu de les seves terres, d'unes 200 hectàrees. I entre aquests cultius sempre havia tingut un especial protagonisme la vinya, i per tant la producció de vi, fins que a final del segle XIX i principi del XX la família va optar per altres activitats productives que no estaven relacionades amb l'agricultura. Tot i això, sí que ha estat constant, al llarg dels més de 1.000 anys de la seva història, el manteniment de la tradició de la figura de l'hereu i la propietat ha anat passant sempre al fill més gran.
I Joan Sanmartí, ara fa tres anys, va decidir posar fil a l'agulla a la idea que ja feia temps que li rondava pel cap: tornar a elaborar vi a la finca. Per fer-ho, ha recuperat l'antic celler, perquè, segons assegura, "és una meravella i constructivament és fantàstic per fer vi de qualitat". Ara, a l'espai s'han combinat els elements més tradicionals, com les antigues tines de cairons de ceràmica on ara es torna a elaborar vi, amb les tecnologies més modernes per facilitar el control de tot el procés de vinificació. A més a més, a l'interior del celler les antigues bótes de fusta -que ja no s'utilitzen- contrasten amb les més noves, on envelleix el vi que ara es produeix.
De fet, recuperar el celler mantenint la seva essència, i alhora tornar a donar valor a la finca i poder-ne obtenir una rendibilitat econòmica, és un dels objectius que Sanmartí es va plantejar en iniciar la producció d'un vi de "molta qualitat i quantitat limitada". Ho aconsegueix cuidant el raïm a la vinya, i després, quan ja arriba al celler, se'n fa una selecció manual per assegurar la qualitat del vi, afirma Sanmartí. I després, ja s'emprèn el procés de vinificació i envelliment del vi, i finalment és embotellat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

La campanya de Nadal farà 60.650 contractes a Catalunya i serà la millor de la història

La campanya de Nadal farà 60.650 contractes a Catalunya i serà la millor de la història

L'empresa de recursos humans Randstad espera que es creïn llocs de treball en promocions, comerç i...

Bones perspectives per al totxo

Bones perspectives per al totxo

Un informe pronostica que la compravenda d'habitatges creixerà l'any que ve el 6,5%, fins a les...

L´Agroxarxa d´Unió de Pagesos atén més de 1.200 clients al territori central

L´Agroxarxa d´Unió de Pagesos atén més de 1.200 clients al territori central

El servei d'assessoria professional al sector agrari celebra enguany el seu 25è aniversari

Enllaços recomanats: Premis cinema