L'anyada del 2014 és la primera que el Celler Sanmartí de Sallent acaba de posar a la venda. Però la història d'aquest mas sallentí es remunta a fa més de mil anys.

En concret, la primera referència que se'n té, segons explica el seu propietari, Joan Sanmartí, és de l'any 996, i el mas sempre havia estat vinculat al conreu de les seves terres, d'unes 200 hectàrees. I entre aquests cultius sempre havia tingut un especial protagonisme la vinya, i per tant la producció de vi, fins que a final del segle XIX i principi del XX la família va optar per altres activitats productives que no estaven relacionades amb l'agricultura. Tot i això, sí que ha estat constant, al llarg dels més de 1.000 anys de la seva història, el manteniment de la tradició de la figura de l'hereu i la propietat ha anat passant sempre al fill més gran.

I Joan Sanmartí, ara fa tres anys, va decidir posar fil a l'agulla a la idea que ja feia temps que li rondava pel cap: tornar a elaborar vi a la finca. Per fer-ho, ha recuperat l'antic celler, perquè, segons assegura, "és una meravella i constructivament és fantàstic per fer vi de qualitat". Ara, a l'espai s'han combinat els elements més tradicionals, com les antigues tines de cairons de ceràmica on ara es torna a elaborar vi, amb les tecnologies més modernes per facilitar el control de tot el procés de vinificació. A més a més, a l'interior del celler les antigues bótes de fusta -que ja no s'utilitzen- contrasten amb les més noves, on envelleix el vi que ara es produeix.

De fet, recuperar el celler mantenint la seva essència, i alhora tornar a donar valor a la finca i poder-ne obtenir una rendibilitat econòmica, és un dels objectius que Sanmartí es va plantejar en iniciar la producció d'un vi de "molta qualitat i quantitat limitada". Ho aconsegueix cuidant el raïm a la vinya, i després, quan ja arriba al celler, se'n fa una selecció manual per assegurar la qualitat del vi, afirma Sanmartí. I després, ja s'emprèn el procés de vinificació i envelliment del vi, i finalment és embotellat.