Unió de Pagesos preveu una davallada important de la producció d'olives a Catalunya, que serà d'entorn el 41% inferior a la campanya passada, com a conseqüència de la falta de pluges en algunes comarques, i a altres per l'estrès acumulat per l'arbre respecte a la collita passada.

El sindicat estima que la producció se situarà aquesta campanya en les 106.439 tones d'olives, respecte a les 168.596 tones de l'any passat. En volum d'oli, la davallada seria del 42%, es passarà de 35.405 tones d'oli de la campanya 2014-15 a les 21.205 tones que estimem per a la 2015-16. Aquest fet comportarà una davallada d'ingressos per al sector productor català de 31,2 milions d'euros.

Unió de Pagesos preveu que els productors d'oli de Catalunya deixaran d'ingressar 31,2 milions d'euros aquesta campanya per la caiguda de la producció, i considerant un preu mitjà de l'oli en origen aquesta campanya de 3,2 euros/quilo enfront dels 2,8 euros/quilo de la passada.

Durant els anys 2008-2013 el preu de l'oliva percebut per l'agricultor es va reduir el 50% i només a les darreres dues campanyes els preus s'han situat lleugerament per sobre del preu llindar (cost més benefici empresarial). "La davallada d'ingressos afectarà, una vegada més, les explotacions d'olives catalanes situades a zones de secà estricte, que ja arrosseguen una crisi important els darrers anys", segons el sindicat.

La previsió per demarcacions

Les comarques de Lleida patiran una davallada productiva del 38%, sobretot a la Segarra i l'Urgell, amb reduccions del 70%, i a la resta, les davallades se situaran entre el 25% i el 35%. En total, l'organització agrària una reducció de producció de 2.935 tones d'oli, uns 6 milions d'euros.

A les comarques de Tarragona, la davallada serà del 44%, centrada sobretot a les comarques de ebrenques del Baix Ebre i Montsià, on es preveu el 55% menys de producció en cadascuna d'ells, i de la Ribera d'Ebre, on serà el 60% inferior, a més del Priorat, on s'assolirà la meitat de la collita passada. La davallada d'ingressos a la demarcació serà d'uns 25 milions d'euros, segons Unió de Pagesos.