L'economista José María Gay de Liébana va assegurar ahir a UManresa que el model d'Europa està "exhaurit"i que això es tradueix en una situació d'estancament que contrasta amb el creixement econòmic d'altres països.

Per a l'economista, que ahir va assistir a la presentació del llibre Introducció a la macroeconomia, del doctor manresà i professor dels estudis d'ADE, Jordi Franch, no és cert que l'economia espanyola s'estigui recuperant, tal com asseguren des del govern estatal. L'atur, els alts nivells de dèficit i deute públic, el futur incert de les pensions i el moment polític demostren que la situació econòmica no té tendència a millorar, va afirmar.

Gay de Liébana atribueix els bons resultats de l'economia espanyola d'aquest any 2015 a factors externs, que res tindrien a veure amb les polítiques governamentals. Entre aquests factors hi ha la política monetària del BCE, la depreciació de l'euro, la disminució del preu del petroli i les situacions de conflicte que viu el Mediterrani. L'economista va assegurar que si aquest any hi ha hagut un repunt del consum ha estat perquè "la gent fins ara tenia una frustració tremenda de no poder gastar res", però va advertir que els factors que han afavorit l'economia no es repetiran l'any que ve.

Gay de Liébana va voler demostrar amb el suport de dades que el model europeu ha fet fallida, i que hi ha una tendència continuada a l'increment del deute públic a tots els països.

Pel que fa a la situació estatal, va assenyalar indicadors negatius com ara un salari mínim interprofessional que s'acosta més al dels països de l'Est que al dels països amb els quals Espanya es vol emmirallar. També el descens dels ingressos mitjans per any i per llar o la despesa mitjana per llar, que també ha experimentat una baixada.