La Comissió Europea (CE) va empitjorar ahir els seus pronòstics sobre l'atur, el dèficit i el deute públic d'Espanya, malgrat haver elevat les expectatives del creixement econòmic del país, que considera que no n'hi ha prou per si sol i necessita ser acompanyat de més reformes.

Les previsions macroeconòmiques de tardor de Brussel·les només milloren un dels principals indicadors respecte a les seves estimacions anteriors publicades el maig: el creixement. Després d'un "fort començament" d'any, l'economia espanyola s'expandeix, ajudada per la millora de la confiança, el baix preu del petroli, la millora de les condicions financeres i la creació, més suau, però persistent d'ocupació.

Espanya continuarà creixent més que la mitjana de l'eurozona, però no és immune a l'aturada global, sosté la CE, que considera que els càlculs del govern espanyol són massa optimistes. En concret, Brussel·les creu que el PIB espanyol creixerà aquest any el 3,1%, el 2,7% el 2016 i el 2,4% el 2017. En el mateix ordre, el govern que presideix Mariano Rajoy aposta pel 3,3%, el 3% i el 2,9%. L'Executiu espanyol atribueix el ball de xifres al fet que les previsions de la Comissió tendeixen a ser conservadores i l'economia sol créixer a un major ritme finalment, carta amb què compta per poder complir els objectius de dèficit d'aquest any i el següent.

El ministre d'Economia d'Espanya, Luis de Guindos, va tornar a mostrar ahir el seu convenciment que s'aconseguirà les metes de rebaixar el dèficit al 4,2% del PIB aquest any i col·locar-lo sota el límit europeu del 3% el següent, gràcies a l'evolució dels ingressos i de la despesa pública, així com del creixement.