La patronal Pimec va advertir ahir que els impagaments de l'administració catalana deixen en una situació "crítica" les farmàcies i centres sanitaris i socials de Catalunya. En un comunicat, la patronal ha expressat el seu suport a les reivindicacions del sector per trobar una solució urgent a aquesta "greu problemàtica que atempta contra la viabilitat" dels centres sanitaris i les farmàcies i que posa en risc milers de llocs de treball.

En el cas dels centres sanitaris i socials, el mes d'octubre només s'ha fet efectiu el pagament del 66% de la factura que l'administració paga als centres amb els quals té concert i que s'hauria d'haver pagat al setembre. A més, tampoc no hi ha previsió del pagament corresponent al mes d'octubre.

El passat 30 d'octubre, a més, el Servei Català de la Salut (CatSalut) va comunicar al Consell del Col·legi de Farmacèutics de Catalunya que ja no disposa de més diners per pagar medicaments fins que no arribi alguna aportació extraordinària, amb la qual cosa incrementarà el deute amb les farmàcies a més de 330 milions.

D'altra banda, les més de 3.100 farmàcies catalanes van iniciar ahir una campanya per denunciar els retards en el pagament dels medicaments per part de la Generalitat, que ja ascendeixen a més de 330 milions d'euros de les factures de tres mesos.

La campanya inclou que cada farmàcia pengi cartells en els quals es pot llegir: "El que no diu el pla de medicació... L'Administració paga els medicaments mesos després que els necessitis. Aquest cost l'avancen les farmàcies".

Els farmacèutics fan la campanya de sensibilització per denunciar l'agreujament del deute després que la Generalitat els hagi anunciat que ja no tenen diners per pagar els medicaments fins que no arribin noves aportacions del Fons de Liquiditat Autonòmica.

Un altre dels missatges que es pot llegir tant en el cartell com en els díptics que repartiran els farmacèutics és que si ells "són responsables de la salut dels pacients" demanen a les Administracions que "també ho siguin". "Per a l'accés als medicaments, reclamem responsabilitat", diuen els cartells de les farmàcies.