L'OCDE va donar ahir un nou toc de l'alerta sobre l'evolució futura de l'economia espanyola. Tot i que va revisar molt lleugerament a l'alça les seves previsions de creixement per al 2015 fins al 3,2%, a una sola dècima del que espera el govern (3,3%), va disminuir la del 2016 fins al 2,7% i calcula que el 2017 continuarà aquest alentiment fins al 2,5%.

En el seu informe semestral de Perspectives, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) és només una mica més optimista amb Espanya per a aquest any que la Comissió Europea i el Fons Monetari Internacional (FMI), que esperen el 3,1%, i eleva a tres dècimes les seves pròpies prediccions de maig. Per al 2016, el 2,7% (una dècima menys que l'anticipat el maig) coincideix amb la xifra de la Comissió Europea i és netament menys optimista que el govern espanyol, que confia en un ascens del 3%.

Els autors de l'informe justifiquen l'alentiment en els dos pròxims exercicis perquè estimen que es moderarà l'impacte positiu d'alguns factors de què s'està beneficiant l'economia espanyola, en particular la baixada dels preus del petroli i la depreciació de l'euro respecte d'altres divises. En qualsevol cas, la progressió del producte interior brut espanyol serà tant el 2015 com en els dos propers anys, i amb gran diferència, la més elevada dels grans Estats de la zona euro, i superior igualment a la del Regne Unit o Estats Units.