L'agència de mesurament de riscos Fitch ha rebaixat dos esglaons la qualificació creditícia de Catalunya, des de BBB- fins a BB, situant-la en la consideració de bo porqueria, a causa de l'aprovació, per part del parlament català, de la resolució que comença el procés independentista.

Fitch ha adoptat aquesta decisió a l'entendre que aquest pronunciament de la Cambra catalana pot afectar la relació de cooperació de la Generalitat amb el Govern espanyol.

Es tracta del primer pronunciament d'una de les tres agències de referència en matèria de 'ràting' després de la resolució independentista aprovada aquesta setmana, que assegura que el parlament català no se supeditarà a les decisions de les institucions de l'Estat espanyol, entre elles el Tribunal Constitucional, que ha suspès l'esmentada resolució.

Fitch recorda, en aquest sentit, que l'Executiu espanyol té "amplis poders" per intervenir en cas de desobediència del govern de Catalunya, com per exemple la facultat que li atorga l'article 155 de la Constitució de suspendre l'autonomia.

En la nota, Fitch, que fins ara donava a Catalunya una nota de BBB-, equivalent a un aprovat baix, argumenta que ha decidit rebaixar aquest 'terra' per entendre que, després d'aquesta resolució, probablement augmentaran les tensions i la confrontació entre les dues administracions.

En aquest escenari, Fitch adverteix de la incertesa sobre si Catalunya continuarà o no beneficiant-se de la liquiditat que ara li facilita el Govern a través del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

En conseqüència, li assigna una qualificació d'acord amb el seu "perfil creditici intrínsec".

Amb tot, Ficth considera que el procés d'independència no alterarà l'activitat econòmica i dóna per fet que el Govern espanyol continuarà prestant assistència financera a la Generalitat a través del FLA.

Si la situació política es normalitzés, apunta l'agència, tornaria a atorgar a Catalunya la qualificació de BBB-, encara que per ara manté una perspectiva negativa.

El passat 23 d'octubre, l'agència Moody's va revisar a la baixa la perspectiva de Catalunya, de positiva a estable, encara que va mantenir la seva qualificació en Ba2, equivalent a bo porqueria.