CCOO Vallès Occidental-Catalunya central presentarà als ajuntaments de Manresa i Berga i a les direccions comarcals dels partits polítics una proposta marc de concertació en l'àmbit municipal, un document en què el sindicat proposa crear una taula de concertació per abordar qüestions com la contractació pública de serveis i la gestió directa dels serveis (remunicipalització). A més, proposa fixar un salari mínim de ciutat a totes les licitacions i serveis. que hauria de garantir almenys el 60% del salari mitjà en el territori, quan avui, recorda l'organització, representa al conjunt d'Espanya el 40,6% del salari mitjà.

En el document, el sindicat fa una radiografia del mercat laboral local i de la situació social, amb increments de la precarització i els índexs de pobresa. El sindicat argumenta que, en aquest context, "les desregulacions laborals i les reformes legislatives han propiciat privatitzacions, externalitzacions i precarització dels sectors laborals més febles, fonamentalment dels serveis que exigeixen menys formació i més treball intensiu". Serveis, diu CCOO, que "depenen, en molts casos, dels mateixos municipis". Les administracions són titulars dels serveis, però els tenen externalitzats i els contracten basant-se en licitacions públiques en els concursos de serveis: la neteja urbana, el sanejament, els residus, l'enllumenat, les potabilitzacions d'aigua i les depuradores".

Així, la intercomarcal planteja als ajuntaments una taula de concertació per abordar, pel que fa a contractació pública de serveis, el compliment dels convenis de sector en la seva integritat; garanties d'estabilitat en l'ocupació; subrogació garantida en les clàusules de licitacions; control públic i sindical de la gestió de les subcontractacions; protocol de bones pràctiques en les contractacions públiques; i responsabilitat social de les empreses licitadores. Quant a gestió directa dels serveis, proposa prioritzar de manera acordada la recuperació de la gestió dels serveis des de l'administració municipal; i analitzar quinss serveis poden ser municipalitzats i en quins terminis i condicions..