Fitch situa la qualificació de Catalunya en bo porqueria

L'agència de ràting considera que a partir d'ara augmentaran les tensions amb el govern espanyol

14.11.2015 | 07:44

L'agència de mesurament de riscos Fitch ha rebaixat dos esglaons la qualificació creditícia de Catalunya, des de BBB- fins a BB, situant-la en la consideració de bo porqueria, a causa de l'aprovació, per part del Parlament català, de la resolució que inicia el procés independentista. Fitch ha adoptat aquesta decisió en entendre que aquest pronunciament de la Cambra catalana pot afectar la relació de cooperació de la Generalitat amb el govern espanyol.
Es tracta del primer pronunciament d'una de les tres agències de referència en matèria de ràting després de la resolució independentista aprovada aquesta setmana, que assegura que el Parlament no se supeditarà a les decisions de les institucions de l'Estat espanyol, entre elles el Tribunal Constitucional, que ha suspès la resolució.
Fitch recorda, en aquest sentit, que l'Executiu espanyol té "amplis poders" per intervenir en cas de desobediència del Govern de Catalunya, com per exemple la facultat que li atorga l'article 155 de la Constitució de suspendre l'autonomia.
En la nota, Fitch, que fins ara donava a Catalunya una nota de BBB-, equivalent a un aprovat baix, argumenta que ha decidit rebaixar aquest 'terra' per entendre que, després d'aquesta resolució, probablement augmentaran les tensions i la confrontació entre les dues administracions. En aquest escenari, Fitch adverteix de la incertesa sobre si Catalunya continuarà o no beneficiant-se de la liquiditat que ara li facilita el Govern a través del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema