La patronal Foment del Treball i els sindicats CCOO i UGT van arribar ahir a un preacord sobre la negociació col·lectiva per al període 2015-2017, que aposta per flexibilitzar la jornada laboral i vincular les variables del sou a aspectes com la productivitat i la situació econòmica.

La setmana que ve, els sindicats presentaran el document del nou Acord Interprofessional a les seves bases, amb l'objectiu que ho ratifiquin com a pas previ a la seva firma amb la patronal.

El document, de quaranta pàgines, aborda aspectes com l'absentisme, la igualtat de gènere, la política salarial i el paper del Tribunal Laboral de Catalunya com a òrgan extrajudicial de solució de conflictes laborals a Catalunya. En matèria laboral, el text estableix que els factors determinants de la política de salaris han de ser l'evolució econòmica de les empreses, la situació dels mercats, la inflació, la competitivitat i la productivitat, entre d'altres.

En aquest sentit, les parts recomanen que els increments salarials que s'acordin en la negociació col·lectiva prenguin en consideració aquests factors i es basin en la realitat i situació general de cada sector o empresa.

Sobre aquesta qüestió, el document afegeix que les retribucions variables han de basar-se en paràmetres objectius i mesurables relacionats amb el compliment dels objectius d'empresa i la millora de la productivitat. "L'establiment d'aquestes variables és compatible amb d'altres sistemes retributius, suprimint models salarials obsolets i determinats complements improductius", subratlla el preacord.

Patronal i sindicats es comprometen també a introduir criteris de flexibilitat en la negociació col·lectiva com a mesura alternativa a l'aplicació d'ajustos forçosos i aposten pels contractes de relleu com un instrument apropiat per abordar les renovacions de plantilla i possibles reestructuracions. D'igual manera, les parts consideren que els contractes indefinits a temps parcial poden ser una alternativa a la contractació temporal.

El preacord aconseguit proposa també adoptar mesures per eliminar l'absentisme laboral, que perjudica la competitivitat empresarial, i potenciar i actualitzar el cos d'àrbitres del Tribunal Laboral de Catalunya, incorporant nous perfils que no siguin estrictament jurídics.

El secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, presidirà dilluns que ve, dia 16, una assemblea informativa a Granollers per presentar el preacord i el procés de referèndum iniciat perquè els delegats sindicals puguin decidir si el ratifiquen. CCOO també té previst sotmetre la setmana que ve el preacord a votació dels afiliats. Aquest sindicat assegura que l'objectiu del document és establir mesures perquè la negociació col·lectiva cobreixi les deficiències de la Reforma Laboral.

Patronal i sindicats van signar l'actual Acord Interprofessional fa just quatre anys i ja llavors apostaven per promoure els salaris lligats a la productivitat i la flexibilitat interna.

Si totes les parts donen el seu vistiplau al preacord, el secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, Josep Maria Álvarez i el president de Foment del Treball, Joaquim Gay Montellà, signaran previsiblement el nou Acord Interprofessional de Catalunya per al període 2015-2017 a final d'aquest mes.