Els líders del G-20 van adoptar ahir una normativa per afavorir la transparència fiscal i dificultar l'enginyeria impositiva de grans companyies, a més d'una regulació bancària per evitar futurs rescats de la banca.

Els líders de les potències del G20 reconeixen que el creixement mundial està per sota de les expectatives i adverteixen de "riscos i incerteses" en els mercats financers, així com de "desafiaments geopolítics" que amenacen l'economia, segons assenyalava el comunicat final de la seva reunió a Antalya (Turquia).

El G20 segueix compromès amb impulsar el creixement econòmic mundial, que l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha reduït per a aquest any del 3,3% al 2,9%. Els líders polítics també reconeixen que "la creixent desigualtat" social és un motiu de preocupació i pot suposar no només "un perill per a la cohesió social", sinó que també pot "soscavar les perspectives futures de creixement". L'OCDE havia alertat abans de la cimera que la desigualtat era un motiu de preocupació ja que es troba en els nivells més alts en dècades a les economies desenvolupades, mentre que en els emergents és fins i tot pitjor.

El G20 ha adoptat en aquesta cimera un pla d'acció de l'OCDE per lluitar contra l'erosió de la base fiscal i la transferència dels guanys de les corporacions multinacionals (BEPS, en les seves sigles en anglès). "Aquesta és la culminació d'un intens treball des de la crisi per establir les bases d'un sistema fiscal internacional més transparent, eficaç i just", va destacar durant la cimera Ángel Gurría, secretari general de l'OCDE.