Catalunya va perdre en tres anys 40 llocs en competitivitat regional europea

El 2013 es van invertir 3.000 milions en R+D, l'1,5 % del PIB, quan la UE fixa l'objectiu en el 3%

20.11.2015 | 00:00
El rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Enric Fossas, ahir
El rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Enric Fossas, ahir

Diversos experts van alertar ahir sobre la caiguda de la competitivitat de l'economia catalana respecte a Europa, que va passar de la posició 103 l'any 2010 a la 142 l'any 2013 d'un total de 260 regions europees en el rànquing de competitivitat regional.
En la presentació de l'Agenda per a la innovació i la competitivitat de Catalunya 2015-2020, el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Enric Fossas, va explicar que l'any 2013 es van invertir a Catalunya, entre el sector públic i privat, uns 3.000 milions d'euros en R+D, cosa que representa l'1,5 % del PIB català, una xifra més baixa que en anys anteriors i lluny de l'objectiu de la Unió Europea, fixat en el 3 %.
En aquest sentit, Fossas va assenyalar que l'Agenda planteja incrementar el pressupost del sistema d'R+D fins al 3 % l'any 2020, i ha indicat que també proposa augmentar la inversió pública en R+D en l'àmbit empresarial, concretament 700 milions d'euros anuals, i arribar als 2.000 milions.
La Plataforma Coneixement, Territori i Innovació, constituïda per 22 organitzacions entre associacions empresarials i empreses, universitats i institucions públiques catalanes, ha estat l'encarregada de presentar l'esmentada agenda. El també president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) va explicar que la proporció d'inversió en R+D al sector públic representa gairebé el 44 % del total d'inversió, mentre que la privada se situa en el 57 %, "encara lluny de la proporció 33-66 % que proposa la Unió Europea". "Ens fa falta dissenyar i portar a terme polítiques d'inversió pública en R+D que assegurin ràtios més altes d'arrossegament d'inversió privada per euro d'inversió pública en aquest àmbit", va assegurar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Clínica Corachan rep dos premis Top 20 en la categoria de Millor Gestió

Clínica Corachan rep dos premis Top 20 en la categoria de Millor Gestió

El centre privat barceloní és el segon any consecutiu que rep el prestigiós guardó estatal

Míriam Ponsa presenta el seu disseny per a l´ampolla d´Anna de Codorníu

Míriam Ponsa presenta el seu disseny per a l´ampolla d´Anna de Codorníu

Els beneficis que generi la venda de l'ampolla aniran destinats a l'ajuda als refugiats

Joan Carles Gallego deixarà de liderar CCOO de Catalunya el 2017

Joan Carles Gallego deixarà de liderar CCOO de Catalunya el 2017

El secretari general del sindicat renuncia a exercir un tercer mandat i tornarà a l'ensenyament

Enllaços recomanats: Premis cinema