Diversos experts van alertar ahir sobre la caiguda de la competitivitat de l'economia catalana respecte a Europa, que va passar de la posició 103 l'any 2010 a la 142 l'any 2013 d'un total de 260 regions europees en el rànquing de competitivitat regional.

En la presentació de l'Agenda per a la innovació i la competitivitat de Catalunya 2015-2020, el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Enric Fossas, va explicar que l'any 2013 es van invertir a Catalunya, entre el sector públic i privat, uns 3.000 milions d'euros en R+D, cosa que representa l'1,5 % del PIB català, una xifra més baixa que en anys anteriors i lluny de l'objectiu de la Unió Europea, fixat en el 3 %.

En aquest sentit, Fossas va assenyalar que l'Agenda planteja incrementar el pressupost del sistema d'R+D fins al 3 % l'any 2020, i ha indicat que també proposa augmentar la inversió pública en R+D en l'àmbit empresarial, concretament 700 milions d'euros anuals, i arribar als 2.000 milions.

La Plataforma Coneixement, Territori i Innovació, constituïda per 22 organitzacions entre associacions empresarials i empreses, universitats i institucions públiques catalanes, ha estat l'encarregada de presentar l'esmentada agenda. El també president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) va explicar que la proporció d'inversió en R+D al sector públic representa gairebé el 44 % del total d'inversió, mentre que la privada se situa en el 57 %, "encara lluny de la proporció 33-66 % que proposa la Unió Europea". "Ens fa falta dissenyar i portar a terme polítiques d'inversió pública en R+D que assegurin ràtios més altes d'arrossegament d'inversió privada per euro d'inversió pública en aquest àmbit", va assegurar.