L'Audiència de Barcelona va confirmar ahir la condemna d'Endesa pel gran incendi del 1994 originat a Gargallà, al Berguedà, però rebaixa lleugerament la indemnització total que hauran de cobrar els afectats, que ara queda estipulada al voltant dels 45 milions d'euros. És a dir, cinc milions menys dels que preveia la sentència inicial del Jutjat de Primera Instància 11 de Barcelona.

Aquella sentència, que es va publicar el setembre del 2012, establia que el total de 117 propietaris afectats del Berguedà havien de cobrar 37,5 milions d'euros, més els interessos legals acumulats des del 1994, és a dir, un total de 50 milions. Ara, l'Audiència de Barcelona confirma el mateix import base però assenyala que, en lloc dels interessos legals, s'hi ha d'afegir l'IPC estatal acumulat des del 1994. Això, segons fonts jurídiques, significa que l'import total quedarà en uns 45 milions.

Aquest ha estat l'únic aspecte del recurs d'Endesa que ha estimat ara l'Audiència. La resta de mo- tius del recurs han estat desestimats pel tribunal, inclòs el que reclamava l'absolució. En aquest sentit, la sentència, a la qual va tenir accés ahir Regió7, considera corroborat que el foc va ser provocat pel mal estat de la línia elèctrica de Gargallà. Tot i això, un dels tres jutges de l'Audiència ha emès un vot particular en considerar que no ha quedat demostrat aquest aspecte i, per tant, és partidari de l'absolució. Els altres dos magistrats, però, confirmen la condemna.