E

n paraules de Benjamin Franklin, un dels pares fundadors dels EUA, tenim només dues certeses en aquest món: el pagament d'impostos i la mort. Podem afegir que, com més elevats siguin els primers, més ràpidament transitarem cap a la segona. I viceversa.

Aquesta setmana s'ha produït la fusió de dues empreses farmacèutiques nord-americanes: Pfizer, que fabrica Viagra, i Allergan, productora de bòtox. El cas és que el nou gegant farmacèutic, el més important del món, ha fixat el domicili social a Irlanda. Aquesta decisió ha enfurismat el president Barack Obama, que l'ha arribat a qualificar d'antipatriòtica.

Pfizer, fundada per immigrants alemanys el 1849, ja havia fabricat analgèsics per als soldats de la guerra de secessió nord-americana (1861-1865) i penicil·lina per als marines desembarcats a Normandia el 6 de juny del 1944. El motiu d'aquesta deslocalització és que Irlanda té un tipus d'impost de societats molt baix: el 12,5%.

Quan el tigre celta estava a un pas de la bancarrota, producte de l'esclat de la bombolla immobiliària i la fallida bancària, la troica va intentar imposar una pujada de l'impost. Els polítics irlandesos, però, amb molt bon criteri, s'hi van oposar.

A diferència dels seus homòlegs espanyols, que troben mil excuses per incrementar tots els impostos i crear-ne de nous, Dublín ha mantingut l'atractiu d'una fiscalitat suportable. Com a conseqüència, la llista de multinacionals que han elegit l'illa com a centre d'operacions a Europa no ha fet més que allargar-se.

Les empreses tecnològiques més importants, com Google, Apple, Microsoft, Facebook, Yahoo, IBM, Adobe, Oracle i General Electric, i les companyies farmacèutiques més grans, com la recent creada Pfizer PLC., Eli Lilly, Abbott i Johnson & Johnson, estan localitzades a Irlanda per pagar impostos més moderats i menys confiscatoris.

Els resultats immediats són l'increment de la inversió i la creació de llocs de treball qualificats i ben remunerats. El mateix Estat irlandès en surt també beneficiat. Ni en el moment més negre de la crisi va disminuir la recaptació dels ingressos de l'impost societari.