Fiscalitats suportables

01.12.2015 | 09:29

E
n paraules de Benjamin Franklin, un dels pares fundadors dels EUA, tenim només dues certeses en aquest món: el pagament d'impostos i la mort. Podem afegir que, com més elevats siguin els primers, més ràpidament transitarem cap a la segona. I viceversa.
Aquesta setmana s'ha produït la fusió de dues empreses farmacèutiques nord-americanes: Pfizer, que fabrica Viagra, i Allergan, productora de bòtox. El cas és que el nou gegant farmacèutic, el més important del món, ha fixat el domicili social a Irlanda. Aquesta decisió ha enfurismat el president Barack Obama, que l'ha arribat a qualificar d'antipatriòtica.
Pfizer, fundada per immigrants alemanys el 1849, ja havia fabricat analgèsics per als soldats de la guerra de secessió nord-americana (1861-1865) i penicil·lina per als marines desembarcats a Normandia el 6 de juny del 1944. El motiu d'aquesta deslocalització és que Irlanda té un tipus d'impost de societats molt baix: el 12,5%.
Quan el tigre celta estava a un pas de la bancarrota, producte de l'esclat de la bombolla immobiliària i la fallida bancària, la troica va intentar imposar una pujada de l'impost. Els polítics irlandesos, però, amb molt bon criteri, s'hi van oposar.
A diferència dels seus homòlegs espanyols, que troben mil excuses per incrementar tots els impostos i crear-ne de nous, Dublín ha mantingut l'atractiu d'una fiscalitat suportable. Com a conseqüència, la llista de multinacionals que han elegit l'illa com a centre d'operacions a Europa no ha fet més que allargar-se.
Les empreses tecnològiques més importants, com Google, Apple, Microsoft, Facebook, Yahoo, IBM, Adobe, Oracle i General Electric, i les companyies farmacèutiques més grans, com la recent creada Pfizer PLC., Eli Lilly, Abbott i Johnson & Johnson, estan localitzades a Irlanda per pagar impostos més moderats i menys confiscatoris.
Els resultats immediats són l'increment de la inversió i la creació de llocs de treball qualificats i ben remunerats. El mateix Estat irlandès en surt també beneficiat. Ni en el moment més negre de la crisi va disminuir la recaptació dels ingressos de l'impost societari.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Què passarà quan s´acabi la ´guardiola´ de les pensions?
Què passarà quan s´acabi la ´guardiola´ de les pensions?

Què passarà quan s´acabi la ´guardiola´ de les pensions?

Ocupació ha anunciat que al desembre necessitarà 8.700 milions d'euros més i al gener, 1.000

Tecnical i SMC apropen a Manresa la nova indústria 4.0

Tecnical i SMC apropen a Manresa la nova indústria 4.0

Un centenar de persones d´una cinquantena d´empreses de la Catalunya central assisteixen a una...

Manresa serà una de les ciutats pilot en un projecte europeu de gestió de residus

Manresa serà una de les ciutats pilot en un projecte europeu de gestió de residus

El CTM coordina a Catalunya un pla subvencionat per la UE que aplega 24 municipis europeus

La pensió és l´únic ingrés que tenen 7 de cada 10 jubilats a Espanya

La pensió és l´únic ingrés que tenen 7 de cada 10 jubilats a Espanya

La despesa mitjana mensual dels pensionistes espanyols se situa en 953 euros

Enllaços recomanats: Premis cinema