El sindicat JARC-COAG ha denunciat que la "mala" gestió del ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient -Magrama- pot fer perdre 1.000 milions d'ajudes comunitàries no utilitzades del fons de desenvolupament rural.

Segons explica el sindicat en un comunicat, el sector agrari català continua sense poder utilitzar els fons de desenvolupament rural que no han utilitzat altres comunitats per culpa de la "mala gestió" del ministeri d'Agricultura.

JARC concreta que la Comissió Europea ha avisat, "una altra vegada", que el tancament del Programa de Desenvolupament Rural -PDR- del període 2007-2013, previst per a final d'any, posa en perill l'execució de 1.086,9 milions d'euros a Espanya, que es troben pendents de gastar.

Per a aquesta organització agrària és "indignant" que la "inacció" del Magrama impliqui que els fons no usats per altres comunitats autònomes s'acabin perdent perquè no permet que altres els puguin utilitzar.

JARC-COAG critica la "incapacitat" del Magrama per establir mesures correctores en les comunitats autònomes que deixen perdre fons de desenvolupament rural, quan altres els necessiten.

En el cas de Catalunya, se situa com la quarta comunitat autònoma en l'execució del pressupost, ja que només ha deixat de gastar el 4%, i davant seu només hi ha la Rioja, Astúries i Navarra.

L'organització agrària creu que els 12,6 milions d'euros que té pendents de gastar Catalunya es poden gestionar abans que acabi el 2015.

Per tant, valora positivament el treball fet pel departament d'Agricultura de la Generalitat i recorda que podria haver fet servir una part dels fons que el ministeri ha deixat perdre.

Els diners ja perduts

Actualment, segons JARC, ja s'han perdut de forma definitiva 125 milions d'euros, dels quals 3,6 milions corresponen a ajudes gestionades exclusivament per l'Estat espanyol. A més, a final d'any es poden perdre fins a 1.000 milions més, ja que en algunes comunitats autònomes, com Andalusia, només s'han usat el 80 % dels fons assignats i en un mes hauria de pagar als seus productors 421.000 euros.